KANTONALNI SUD SARAJEVO

Prva presuda za ubistvo Jasmina Berovića: Marokanac osuđen na 13 godina zatvora

Salahu Edinu Dešanu produžen pritvor

Salah Edin Dešan na jednom od ranijih pretresa. Avaz

Piše: B. C.

22.3.2022

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sutkinja Melika Murtezić, danas je izreklo prvostepenu presudu kojom je Salah Edin Dešan (Salah Eddine Dechane), državljaninu Maroka, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 13 godina jer je zajedno s još dvojicom migranata učestvovao u ubistvu Jasmina Berovića na Otesu te za pokušaj ubistva.

Marokancu je za ubistvo koje je počinio u saizvršilaštvu, dobio deset godina zatvora, a za pokušaj ubistva pet godina, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 13 godina. 


Zajedničko napadačko djelovanje

Rješenjem suda Dešanu je produžen pritvor koji može trajati najduže devet mjeseci od dana izricanja presude.

Sutkinja Melika Murtezić je u kratkom obrazloženju presude kazala da se počinjeno krivično djelo ne može reducirati na svakog optuženog pojedinačno, već se mora uzeti u obzir njihovo zajedničko napadačko djelovanje.

Marokanac je proglašen krivim da je, zajedno s još dvojicom migranata Hananijem Benazijem, koji je u bijegu, i J. M. B., koji je izručen s Kosova, 17. novembra 2020. godine oko 22.30 sati u Barskoj ulici nožem zadao više udaraca Jasminu Beroviću u predjelu grudnog koša s lijeve strane, usljed kojih je došlo do povrede srčanog mišića i, u konačnici, njegove smrti.

Trojica migranata došla su u “Caffe Bar Nelly”, čiji je vlasnik Jasminov mlađi brat Nermin. Nakon što nisu posluženi zbog policijskog sata, migranti su izazvali tučnjavu u kojoj su nožem usmrtili Jasmina, te njegovim prijateljima Huseinu Džiliću i Tariku Džamaliji nanijeli lakše i teže povrede.



Prepuna sudnica

Ovaj zločin uznemirio je javnost te su građani Sarajeva organizirali mirne proteste nezadovoljni eskalacijom migrantske krize u BiH.

Iako je sudnica Kantonalnog suda bila prepuna rodbine i prijatelja ubijenog Berovića, izricanje je proteklo mirno i bez incidenta. Uočeno je da je porodica bila razočarana visinom kazne, što su pojedini prokomentirali tvrdeći da su očekivali veću kaznu.

Odbrana Marokanca najavila je žalbu Vrhovnom sudu FBiH, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.