SUD BIH

Izrečena presuda u predmetu Mario Marić i drugi

U slučaju da ne plati izrečenu kaznu u roku utvrđenom presudom, bez odgađanja će se sprovesti postupak prinudne naplate

Izrečena presuda. SUD BiH

A. O.

25.3.2022

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu Mario Marić i drugi je 18.3.2022. godine donio, nakon održanog glavnog pretresa, a predsjednik vijeća javno objavio presudu 24.3.2022. kojom je optuženi Mario Marić oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH), a u vezi s članom 29. KZBiH.

Optužena pravna osoba „Limpromet“ d.o.o. Kreševo odgovorna je što je raspolagala protupravno ostvarenom imovinskom koristi čime je počinila krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. KZBiH, u vezi s članom 124. tačka c) KZBiH. Sud je optuženom pravnom licu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 50.000,00 KM koju je dužno platiti u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude. 

U slučaju da ne plati izrečenu kaznu u roku utvrđenom presudom, bez odgađanja će se sprovesti postupak prinudne naplate. Od optužene pravne osobe „Limpromet“ d.o.o. Kreševo oduzima se protupravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 259.181,00 KM koja je srazmjerna protupravnoj imovinskoj koristi, na način što će optužena pravna osoba izvršiti uplatu navedenog novčanog iznosa u budžet BiH u roku od šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.