ODREĐEN PRITVOR

Vozač kamiona iz Bjelovara osumnjičen da je državljanima Turske uzeo 15.000 eura za prebacivanje u Hrvatsku

Željko Kukec uhapšen na prijelazu u Bosankom Šamcu gdje je u kamionu pronađeno 30 migranata

Migranti iz Turske pronađeni u priključnom vozilu. GPBiH

Piše: B. C.

8.8.2022

Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Hrvatskom državljaninu Željku Kukecu (62) iz Bjelovara odredio mjeru jednomjesečnog pritvora. Kukec je osumnjičen da je po prethodnom dogovoru sa osobom Afganistanskog porijekla sa teritorije Bosne i Hercegovine na teritoriju Republike Hrvatske pokušao izvršiti ilegalno prebacivanje 30 migranata uglavnom državljana Turske među kojma se nalazilo i jedno maloljetno dijete. 


Potrebno identifikovati i druge saizvršioce

Osumnjičen je da je migrante krijumčario za ukupan iznos od 15.000 eura u kamionu u vlasništvu firme „Transport Kuki“, a koji je zaustavljen i kontrolisan od strane pripadnika granične policije Bosanski Šamac a pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na ročištu za određivanje pritvora postupajući tužilac Džermin Pašić je naveo da je pritvor neophodan radi uspješnog vođenja krivičnog postupka te da bi boravkom na slobodi osumnjičeni postao nedostupan organima Bosne i Hercegovine jer posjeduje samo Hrvatsko državljanstvo, te da bi eventualno uticao na daljnje istražne radnje zbog stava tužilaštva da je u narednom periodu potrebno identifikovati i druge saizvršioce predmetnog događaja.


Hećimović: Zastupa državljana Hrvatske. Avaz

Osporavajući osnovanu sumnju da je osumnjičeni Kukec počinio navedeno krivično djelo Tuzlanski advokat Bakir Hećimović je istakao da dokazi koji su dostavljeni uz prijedlog za određivanje pritvora ne sadrže informacije da je osumnjičeni imao prethodni dogovor sa osobom Afganistanskog porijekla o prebacivanju migranata sa područja Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku, niti su osobe koje su pronađena u priključnom vozilu identifikovale osumnjičenog kao osobu koja je na bilo koji način učestvovao u inkriminisanim radnjama. 


Samostalno ušli u priključno vozilo


Prema navodima odbrane državljani Turske su iskoristili odmor osumnjičenog,  te su samostalno ušli u priključno vozilo kamiona zbog čega izostaje svijest osumnjičenog Kukeca o počinjenju navedenog krivičnog djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u narednim danima nastaviti sa intenzivnom istragom u ovom predmetu te je o svemu obavještena i Hrvatska ambasada u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.