CRNA STATISTIKA

Za pola godine u Federaciji BiH ubijeno 12 osoba

To može biti samo posljedica sveopće društvene frustracije, depresije, apatije i svega drugog bolesnog u bolesnom društvu, kaže profesor Bajtal

Doveden i Fahrudin Bajramović. Avaz

Piše: M. Smajkić

22.8.2022

Crna statistika zločina za prvih šest mjeseci ove godine na području Federacije BiH pokazuje značajan rast broja krivičnih djela koja se odnose na ubistvo. Prema podacima Federalne uprave policije (FUP), evidentirano je pet djela više, odnosno 71,43 posto, u poređenju s istim periodom prošle godine.


Zločin u radnji

Konkretno, od januara do juna 2022. godine evidentirano je ukupno 12 ubistava, praktično dva mjesečno. Najviše ubistava dogodilo se na području Zeničko-dobojskog kantona, čak pet.

Početkom juna desilo se ubistvo, a potom i samoubistvo u Zenici, kada je Muhedin Begagić, vlasnik fotokopirnice, ubio svoju dugogodišnju radnicu Nerminu Pojskić, a potom sebi oduzeo život.

Nedugo poslije toga u Kaknju se desilo ubistvo koje je snažno potreslo građane BiH, kada je uglednu profesoricu Emiru Šehagić usmrtio njen sin.

Na području Kantona Sarajevo zabilježena su tri ubistva, među kojima je i ono Azema Ajvazija, čije su tijelo koncem marta u Odobašinoj ulici pronašli vatrogasci, a javnost je ostala u šoku izjavama dvojice narkomana Ahmeda Ramića i Fahrudina Bajramovića, koji su osumnjičeni za ovaj zločin.


Radnja u kojoj su nađena dva tijela. Avaz

Također, dva ubistva zabilježena su u Unsko-sanskom te po jedno u Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.


Vrsta patologije

Općepoznata je činjenica da je mentalno zdravlje u bh. društvu narušeno. Pitanje je i koliko se takvih zločina moglo spriječiti, jer je u zdravom društvu, kako objašnjavaju stručnjaci, znatno manje frustracija, nezadovoljstva, neizvjesnosti.

- Zašto i kako zdrav čovjek u jednom momentu prihvata takvu mogućnost da se odluči na jedan takav potez, da drugome uskrati ono što je jedno i jedino i neponovljivo - život. To može biti - sada samo razmišljamo logički, onoliko koliko to društvene nauke znaju - samo posljedica sveopće društvene frustracije, depresije, apatije i svega drugog bolesnog u bolesnom društvu, koje je oboljelo od vlastite bolesne vlasti, grabežljive, prevarantske, one koja pljačka, otima, vara, laže, obećava, ne ispunjava - kaže nam profesor i sociolog Esad Bajtal.

U svakom tom izrazu je, naglašava, jedna doza patologije, nezdravosti, nečega što normalan um i svijest ne mogu prihvatiti.


79 samoubistava

U prvih pola godine evidentirano je 79 samoubistava na području FBiH, što je manje za 39 u odnosu na isti period lani. Prema spolnoj strukturi, samoubistvo je počinilo 65 muškaraca i 14 žena.

Najveći broj samoubistava zabilježen je u KS - 19, potom u ZDK - 15, a u TK - 13. U USK je suicid počinilo osam osoba, u SBK jedna manje, u LK šest, HNK pet, ZHK četiri te po jedna u BPK i PK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.