DETALJI OPTUŽNICE

Sedam dana prije ubistva Adel Kabaš prijetio Mehmedu Ramiću: "Meho, popit ćeš metak"

Potezani pištolji i prijećeno likvidacijom s obje strane

Ubijeni Mehmed Ramić i odbjegli Adel Kabaš. Avaz

Piše: B. Cerić

9.9.2022

Nakon skoro sedam mjeseci od likvidacije Mehmeda Ramića Meše Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Amela Jašarevića, koji se s odbjeglim Adelom Kabašem, za kojim je raspisana Inrterpolova potjernica, tereti kao direktni izvršilac ovog ubistva. Optužnicom su obuhvaćeni i Edvin Imamović i Igor Zuko, koji se terete za pomaganje Kabašu poslije ubistva.


Više hitaca

Kantonalna tužiteljica predložila je Sudu saslušanje 20 svjedoka, 12 vještaka i izvođenje više od 150 materijalnih dokaza, kao i oduzimanje predmeta koji se mogu koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Poznato je da se zločin desio 12. decembra 2021. godine oko 21.15 sati, na raskrsnici u Pofalićima. Jašarević se tereti da je iz crnog Golfa 7 ispalio više hitaca iz pištolja u Peugeot, u kojem se nalazio Ramić. Kabaš je u Ramićev automobil pucao iz tamnoplavog Golfa 7, kojim je upravljao Imamović.

U Ramića je ispaljeno najmanje 18 metaka. Tako izrešetan, preminuo je na licu mjesta oko 21.20 sati.

Poznato je da je Jašarević ostao na licu mjesta te da je policajcima koji su stigli kazao da je pucao u samoodbrani. Imamović i Zuko su optuženi da su pomogli Kabašu u bijegu preko Lukavice i Bileće.

Manje je poznato da su se Ramić, Jašarević i Kabaš sukobili sedam dana prije ubistva te da su potezani pištolji i da je prijećeno likvidacijom s obje strane.


Jašarević i ranije privođen. Avaz

Raniji sukob

Ramić, Jašarević i Kabaš su se dobro poznavali, ali je sukob izbio zbog jednog momka za kojeg je Ramić sumnjao da ga je navodno “cinkario“ policiji zbog droge. U zaštitu momka stali su Jašarević i Kabaš.

Sedam dana prije ubistva Ramić i ovaj momak sreli su se ispred jednog tržnog centra u Pofalićima, a malo kasnije došli su u dva vozila Jašarević, Kabaš i Imamović. Navodno je Jašarević tada izvukao pištolj.

Nakon što mu je Ramić kazao neka puca ako hoće, umiješao se Kabaš tražeći od njega da spusti ton: “Meho, spusti ton, ako nastaviš, popit ćeš metak.”

Prema drugoj verziji ovog susreta, Ramić i Jašarević su se tom prilikom žestoko posvađali te je Ramić napola izvukao pištolj i prijetio njemu i momku da će ih ubiti. Navodno je Ramić istog dana kasnije ponovo pištoljem prijetio momku te mu kazao da poruči Jašareviću da će ga ubiti.


Deset kilograma spida

Amel Jašarević se tereti i za drogu i oružje koji su pronađeni 23. decembra prošle godine u stanu koji je koristio.

Tom prilikom pronađeni su sljedeći predmeti: 10,39 kilograma spida, 4,8 kilograma marihuane, šest automatskih puški, pištolj, dva prigušivača, 11 ručnih bombi, rasprskavajuća mina, 13 električnih detonatorskih kapsli, dva trotilska metka, četiri ručna bacača raketa (zolje), oko kilogram plastičnog eksploziva, više okvira za vatreno oružje i oko 600 komada municije različitog kalibra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.