UBISTVO NA POFALIĆIMA

Detalji s ročišta: Na Ramića pucano s udaljenosti od jednog metra, pronađene čahure tri pištolja

Broj ulaznih i izlaznih otvora od metaka nađenih na Ramićevoj odjeći vještak je opisao u 73 tačke

Mehmed Ramić ubijen na Pofalićima. Avaz

17.5.2023

Saslušanjem vještaka Mirhana Bešlije danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Amelu Jašareviću, optuženom za ubistvo Mehmeda Ramića 12. decembra 2021. godine na raskrsnici u sarajevskom naselju Pofalići. U ovom predmetu sudi se i Edvinu Imamoviću i Igoru Zuki za pomaganje učiniocu nakon počinjenja krivičnog djela.

Brojne čahure

Vještak Mirhan Bešlija, inspektor u MUP-u Kantona Sarajevo, analizirao je pištolje, čahure i zrna koji su pronađeni na licu mjesta i tokom obdukcije. Također je vještačio odjeću optuženih, kao i arsenal oružja koji je pronađen prilikom pretresa stana optuženog Amela Jašarevića.

Kako se moglo čuti, na mjestu ubistva Mehmeda Ramića pronađeno je 15 čahura, nekoliko zrna, jezgra i dijelova košuljice. Pronađena su dva pištolja, i to Crvena zastava (CZ), kalibra devet milimetara, na kojem je izbrisan fabrički broj kako se ne bi utvrdilo njegovo porijeklo, te pištolj Češka zbrojovka (ČZ) s jednim metkom u cijevi i okvirom u kojem je bilo šest metaka.

Utvrđeno je da su tri čahure ispaljene iz pištolja „Glock“, kalibra devet milimetara, a koji nije pronađen na licu mjesta.

Jedanaest čahura ispaljeno je iz pištolja CZ koji je zatečen na licu mjesta, dok je jedna čahura ispaljena iz pištolja ČZ.

Većina zrna pripada pištolju CZ, dok je zrno koje je nađeno prilikom obdukcije ispaljeno iz „Glocka“.

Vještačene su i jakna, dukserica i bijela majica koje je nosio ubijeni Mehmed Ramić, a na njima su pronađena brojna oštećenja od metaka. Na donjem dijelu trenirke nije bilo oštećenja.

Mnoštvo otvora

Broj ulaznih i izlaznih otvora nađenih na Ramićevoj odjeći vještak je opisao u 73 tačke. Većina projektila išla je zdesna ulijevo u odnosu na položaj Ramićevog tijela. Većina metaka je ušla i izašla, a u Ramića je pucano s udaljenosti od jednog metra.

Vještak nije pronašao barutne čestice na rukavima odjeće optuženog Amela Jašarevića te je pojasnio uvjete pod kojima su ove čestice osjetljive i mogu brzo nestati.

Za ubistvo Ramića osumnjičen je i Adel Kabaš (ranije Murtović), koji je u bijegu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Vještak medicinske struke ranije je utvrdio da je smrt Ramića nastupila usljed prostrelnih i ustrelnih rana grudnog koša i glave. Radilo se o deset prostrelnih te tri ustrelne rane nanesene vatrenim oružjem.

Arsenal oružja

Vještak je dao nalaz i o arsenalu oružja koji je pronađen prilikom pretresa u stanu na Dolac-Malti, a koji je unajmio Amel Jašarević. U stanu su pronađeni kalašnjikovi, automat Uzi, hekler, pištolj, prigušivači i više od 600 metaka raznog kalibra. Nijedno od ovog oružja nije korišteno u nekom od nerasvijetljenih krivičnih djela. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.