AVAZ SAZNAJE

Sud BiH ukinuo pritvor članu "zemunskog klana" iz Bijeljine

Saradniku Ljubana Ećima određene mjere zabrane kretanja

Krečo bio u pritvoru od 15. aprila. Avaz

Piše: B. C.

11.9.2022

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je zajednički prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca osumnjičenog te je Bijeljincu Željku Radovanoviću zvanom Krečo, organizatoru kriminalne grupe koju je i predvodio, ukinuo mjeru pritvora, potvrđeno je za portal „Avaza“.

Podaci prikupljeni iz aplikacija Sky i Enom

Željko Radovanović Krečo se nalazio u pritvoru prema rješenju Suda Bosne i Hercegovine od 15. aprila zbog sumnje da je tokom 2021. rukovodio jednom od nekoliko međusobno povezanih grupa za organizirani kriminal, u kojoj su, prema navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počinili krivična djela organizirani kriminal, neovlašteni promet opojnih droga, pranje novca, neovlašteni promet oružja i vojne opreme, nasilnička ponašanja, teške tjelesne ozljede, kao i primanje mita u obavljanju privredne djelatnosti. 

Većina informacija prikupljena je na osnovu podataka iz aplikacija Sky i Enom. Sumnja se da je Krečo povezan s kriminalcima iz Bosanske Gradiške koje je predvodio Milivoje Lovrenović.

Informaciju o ukidanju pritvora potvrdio nam je advokat Bakir Hećimović, koji brani osumnjičenog Radovanovića.


Hećimović: Zastupa Radovanovića. Avaz

- Sud Bosne i Hercegovine je, na zajednički prijedlog Tužilaštva BiH i odbrane osumnjičenog Željka Radovanovića, prihvatio prijedlog kojim je Radovanoviću ukinuta mjera pritvora te su mu određene mjere zabrane napuštanja boravišta, u skladu s članom 126. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, te će se on u nastavku ovog postupka braniti sa slobode, uz određene mjere zabrane. Radovanović je napustio pritvorsku jedinicu Suda Bosne i Hercegovine - kazao je advokat Hećimović za portal "Avaza".

Željko Radovanović Krečo jedan je od najbližih saradnika Ljubana Ećima, kuma Željka Ražnatovića Arkana za kojim je zbog optužbi za ratne zločine u BiH raspisana crvena Interpolova potjernica, te se Radovanovićevo ime dovodilo u direktnu vezu s Lukom Bojovićem, vođom “zemunskog klana” u Srbiji.


Iz zatvora organizirao trgovinu drogom

Osim toga, Radovanović je bio prvooptuženi u organiziranoj kriminalnoj grupi protiv koje je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine i jedini je pripadnik ove međunarodne kriminalne grupe kojem je suđeno i presuđeno u odsustvu, jer je pobjegao na prostore Republike Srpske.

Radovanovićevo ime je u žižu bosanskohercegovačke javnosti došlo i 2012. godine, kada je tokom boravka u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Foča organizirao međunarodnu trgovinu narkoticima za područje Hrvatske i Njemačke,koju je tada kontrolirao iz zatvorske ćelije KPZ-a Foča putem mobilnih telefona i posjeta članova kriminalne organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.