HRVATSKA

USKOK podigao optužnicu protiv troje članova Muzaferovićeve narkogrupe: Cezarova "firma" od prodaje droge zaradila 3,3 miliona eura

Dinu Muzaferovića Cezara ni zidovi njemačkog i italijanskog zatvora nisu zaustavili u organiziranju isporuka kokaina, heroina i hašiša

Muzaferović: Organizirao preprodaju. Facebook

23.4.2024

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 36-godišnjeg i 25-godišnjeg državljanina Slovenije i BiH te 35-godišnje slovenske državljanke, koje terete za nabavku i prodaju droge vrijedne najmanje 3,3 miliona eura, te oružja.

Isporuke oružja

Riječ je o članovima grupe koju je predvodio 38-godišnji narkobos iz BiH Dino Muzaferović Cezar, kojeg ni zidovi njemačkog i italijanskog zatvora nisu zaustavili u organiziranju niza isporuka kokaina, heroina, hašiša, marihuane, ali i eksploziva i pištolja po čitavoj Evropi.

Veći dio Cezarove ekipe, njih 22, uhapšen je lani. USKOK je podigao optužnicu protiv prvih 13 osoba. Zatim je ovih dana uslijedila optužnica protiv tri spomenute osobe.

Facebook

Cezarovoj grupi koja je harala Hrvatskom stavlja se na teret da su od početka 2022. do 24. maja 2023. u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Nizozemskoj i Belgiji kontinuiranom nabavkom i daljnjom prodajom raspolagali s najmanje 23 kilograma kokaina, 87 kilograma heroina, 131 kilogramom marihuane i 100 kilograma hašiša.

Uz to, raspolagali su i s neutvrđenom količinom amfetamina te najmanje 6,1 kilogramom mješavine paracetamola i kofeina koje su koristili za povećanje mase droga u ukupnoj vrijednosti od 3,3 miliona eura.

Svoju organizaciju su međusobno u razgovorima zvali „firmom“. "Firmom“ je Cezar upravljao autokratski, uživajući strahopoštovanje ostalih pripadnika udruženja. Iako je uhapšen u Njemačkoj 20. decembra 2022., vrlo brzo se u zatvoru domogao mobitela i nastavio voditi operaciju.

Davali upute

Prema optužnici, 36-godišnjak i 35-godišnjakinja prenosili su informacije i davali upute za konkretne aktivnosti, prikupljali novac, unajmljivali stanove, garaže i vozila te finansirali odbrane uhapšenih članova grupe.

Plantaže droge u BiH. Granična policija BiH

Novac od prodaje droge uplaćivali su na račune članova koji su se nalazili u zatvoru.

Drogu su nabavljali iz Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske, nakon čega su je dovozili do unajmljenih garaža i stanova u Zagrebu i Ljubljani, kao i u BiH te Njemačku. Na tim je lokacijama droga skrivana i pripremana za daljnju prodaju, miješana s punilima, vagana i pakirana te je prema uputama dostavljana i prodavana kupcima u više evropskih država.

U odnosu na preostalih šest optuženih, među kojima je i Dino Muzaferović, postupak je razdvojen te se istraga protiv njih nastavlja. Muzaferović je imao i svoju bandu u BiH, a njegovi ljudi uhapšeni su 2021. godine na plantaži kod Velike Kladuše na kojoj je pronađeno oko 6.000 sadnica marihuane. Također se sumnja da je Cezar bio nalogodavac ubistva Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši.

Cijene droge

USKOK navodi da je grupa prodavala kilogram kokaina za najmanje 30.000 eura, kilogram marihuane za 1.600 eura te 100 grama hašiša za 500 eura. 

Detalj s hapšenja u Hrvatskoj. Screenshot

Amfetamin su prodavali po cijeni od najmanje 1.300 eura za kilogram, a heroin za 22.000 eura po kilogramu, čime su za svoje zločinačko udruženje zaradili najmanje 525.640 eura.

Oružje nabavljali u BiH

Grupa je raspolagala s najmanje 12 pištolja, dvije automatske puške, 6.000 metaka i 20 kilograma eksploziva.

Prema USKOK-u, oružje i eksploziv nabavljali su u BiH, a koje su potom skrivali u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Optuženi su dijelili zaradu od prodaje droge i oružja u skladu sa svojim ulogama u zločinačkom udruženju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.