KRIMINAL

Gotovo dvije godine nakon mafijaške likvidacije u Velikoj Kladuši: Ubice člana narkobande i dalje nedostupne

Sumnja se da je grupa Dine Muzaferovića likvidirala svog bivšeg člana i ključnog svjedoka u predmetu „Eskobar“

U akciji „Eskobar“ pronađen kamp sa 6.000 sadnica marihuane. Facebook

24.3.2024

Mafijaška likvidacija Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši se nakon gotovo dvije godine i dalje vodi kao nerasvijetljen slučaj.

Iako sve upućuje na Dinu Muzaferovića zvanog Cezar, iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) navode da još nema osumnjičenih za ubistvo bivšeg člana Cezarove narkobande.

Ćerimović: Upucan s dva hica. Facebook

Dva hica

- Provjerom kroz službene evidencije Tužilaštva Unsko-sanskog kantona odnosno kroz TCMS sistem te kod postupajućeg tužioca u ovom predmetu, utvrđeno je da još niko nije osumnjičen za ubistvo Eldina Ćerimovića iz Velike Kladuše - odgovorili su za „Avaz“ iz Tužilaštva USK.

Eldin Ćerimović je ubijen početkom maja 2022. godine. Njegovo tijelo je pronašao prolaznik na cesti u naselju Gradina, nekoliko kilometara od Velike Kladuše.

- Pripadnici policijske patrole pronašli su tijelo muškarca s dvije prostrelne rane na grudima i povredama u predjelu glave. Također, pronađene su i dvije čahure, a pretpostavlja se da potječu iz pištolja iz kojeg je pucano - navedeno je tada iz MUP-a USK.

f Muzaferović: Izdržava kaznu u Italiji. Facebook

Kamp droge

Poznato je da je Eldin Ćerimović bio ključni svjedok u predmetu “Eskobar”.

- U julu 2021. godine u akciji “Eskobar” Granična policija BiH na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, u posebno izgrađenom kampu za uzgoj marihuane, pronašla je oko 6.000 sadnica ove droge. Tada su uhapšeni članovi grupe Dine Muzaferovića, među kojima je bio i Ćerimović.

Likvidacija Ćerimovića uslijedila je nakon što je, kao svjedok saradnik, istražiteljima do u detalje ispričao o djelovanju Muzaferovićeve grupe.

Vodi poslove iz zatvora

Dinu Muzaferovića je Europol targetirao kao “visokovrijednu metu”, nakon što je u avgustu 2023. godine razbijena kriminalna grupa čiji je on bio vođa. Muzaferović je krajem 2022. godine izručen iz Njemačke u Italiju, a policija vjeruje da je iz zatvora u Rimu vodio sve poslove.

Cezar u Italiji izdržava četverogodišnju kaznu zatvora, a BiH je zatražila njegovo izručenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.