KRIMINAL

Lani u FBiH ubijene 22 osobe

Svi slučajevi su rasvijetljeni osim likvidacije Eldina Ćerimovića u Velikoj Kladuši i starice Fatime B. iz Sarajeva

U akciji “Escobar” pronađeno 6.000 stabljika indijske konoplje. GP BIH

6.2.2023

Prema najnovijim podacima Federalne uprave policije u prošloj godini došlo je do povečanja krivičnih djela ubistva u odnosu na 2021. Godinu. Tako su se na području Federacije BiH dogodila 22 ubistva što je za pet više u odnosu na 2021. Godinu.

Živjela sama

U Kantona Sarajevo bilo je najviše ubistva, njih sedam, zatim u Zeničko-dobojskog kantonu njih pet. U Unsko-sanskom i Tuzlanskog kantonu dogodila su se po četiri ubistva i u Zapadnohercegovačkom dva.

Dva zločina ostala su nerasvijetljena. Jedno od njih je ubistvo 80- godišnje Fatime B. iz Sarajeva 26. Jula prošle godine u naselju Hrasno. Tijelo starice koja je živjela sama, pronađeno je u stanu u ulici Aleja Lipa, a utvrđeno je da je žena ubijena udarcima vazom.

Nezvanične informacije kažu da je motiv ubistva koristoljublje, te da je ubica ušao u stan kroz balkon. Vršena je obimna potraga ali osumnjičeni za ovo ubistvo još nije pronađen.


Ubijeni Eldin Ćerimović. Facebook

Dugi neriješeni slučaj dogodio se u Velikohj Kladuši, a u pitanju je likvidacija Eldina Ćerimovića čije je tijelo 3. maja pronađeno u naselju Gradina.

Prostrelne rane

Poznato je da je patrola policije, po dolasku na lice mjesta, pronašla mrtvog Ćerimovića, koji je imao dvije prostrelne rane na grudima i povrede na glavi. Na licu mjesta pronađene su i čahure koje odgovaraju pištoljskoj municiji.

Eldin Ćerimović je upucan kada je oko devet sati ujutro krenuo na posao u jednu halu, gdje je radio kao čuvar. Ubice su mu iz automobila pucale u leđa, a potom su tijelo vukli i ostavili ga pored ceste.

Obavljeno je više pretresa, saslušano je više sigurnosno interesantnih osoba, ali, svjedoka likvidacije Ćerimovića nije bilo.

Svjedok saradnik

Poznato je da je Ćerimović bio uhapšen u slučaju "Escobar", u okviru kojeg je u julu 2021. godine Granična policija BiH na području Velike Kladuše, u blizini granice s Hrvatskom, pronašla 6.000 stabljika indijske konoplje u namjenski izgrađenom kampu. Tada je uhapšeno više osoba koje su bile organizirane u kriminalnu grupu Dine Muzaferovića, a član te grupe bio je i ubijeni Ćerimović, koji je kasnije postao svjedok saradnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.