SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Svjedočila tužiteljica Amina Ruždić: Glavna kantonalna tužiteljica me zadužila da sačinim naredbu

Insistirala je da se sve radnje poduzimaju hitno

Zijad Mutap i Alisa Ramić- Mutap. B. Cerić

Piše: B. C.

29.9.2022

U nastavku suđenje danas je u Sudu BiH saslušana kantonalna tužiteljica Amina Ruždić koja je u slučaju "Dženen Memić" u toku istrage pomagala postupajućem tužiocu, a tokom suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću učestvovala u jednom periodu.

Za prikrivanje dokaza sudi se bivšoj djevojci stradalog mladića Alisi Ramić (djevojačko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Bariću, te Muameru Ožegoviću – radniku hotela "Kristal".


Po dogovoru za tužioca Ćatu potpisivala dopise

Tužiteljica Ruždić je objasnila da dežurni tužilac u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo poduzima sve potrebne radnje za sva krivična djela bez obzira na Odjel u kojem ima referat. Ona je 2016 . godine bila na Odjelu za privredni kriminal, ali je dijelila kancelariju s tužiocem Merisom Ćatom. Tužiteljica Ruždić je kazala da je po dogovoru za njega potpisivala dopise.

- Tužilac Ćato je bio na bolovanju i ja sam u njegovom odsustvu potpisala timsko neurološko vještačenje Alise Mutap. Povratak tužioca Ćate je bio neizvjestan, a bilo je hitno i ja sam sačinila tu naredbu- kazala je tužiteljica Ruždić.

Nakon insistiranja tužioca Dubravka Čampare da pojasni kako je došlo uopće do sačinjavanja ove naredbe, tužiteljica Ruždić je izjavila da je po nalogu nekadašnje glavne kantonalne tužiteljice (Dalide Burzić, op. a) izdala naredbu za neurološko vještačenje Alise Ramić- Mutap.

Ruždić je napomenula da je ranije bilo obavljeno neuropsihijatrijsko vještačenje i da je bila sugestija vještaka da se uradi neurološko vještačenje.

- Glavna kantonalna tužiteljica je insistirala da se sve radnje poduzimaju hitno. Ona je mene zadužila da sačinim naredbu - izjavila je svjedokinja.

Potvrdila je da joj je Burzić rekla kojeg vještaka da kontaktira, a da joj je on sugerisao da angažuju još dva stručnjaka, te da je razgovarala i sa šefom neurološke klinike.


Uobičajeno da se u Tužilaštvu zamijeni kolega na ročištu

Tužiteljica Ruždić je kazala i da je u vrijeme kada je uhapšen Ljubo Seferović prisustvovala ročištu za prijedlog pritvora, u vrijeme kada se Ljubo teretio za ubistvo.

Ona je na pitanje branilaca potvrdila da joj je poznato da je u okviru neurološkog vještačenja bilo potrebno obaviti magnetnu rezonancu. Objasnila je da je uobičajeno da se u Tužilaštvu zamijeni kolega na ročištu ili kada je potrebno preduzeti hitne radnje.

Na današnjem ročištu je bilo riječi i o nalazu vještaka oduzetih mobilnih telefona, od čega se za sada odustalo jer Tužilaštvo u optužnici nije navelo imena vještaka koji su to radili.

Tužilac Dubravko Čampara je rekao da Irhad Kos obavlja ova vještačenja za Tužilaštvo u najvećem broju slučajeva, ali da su sada to uradili drugi vještaci iz SIPA-e. On je potvrdio da Tužilaštvo do potvrđivanja optužnice nije dobilo nalaz vještaka.

- To znači da ste podigli optužnicu prije okončanja istrage. Nažalost, optužnica je potvrđena bez ovako važnog dokaza, prokomentirao je predsjedavajući vijeća, sudija Branko Perić.

Branilac Kadrija Kolić je rekao da već pola godine od Tužilaštva traži naredbu za vještačenje telefona. Tužilac Čampara pozvao je Odbrane da dođu u Tužilaštvo i uzmu sve dokaze koji im trebaju, navodeći da ništa ne kriju.

Braniteljica Nina Kisić je kazala da nisu dobili tri neurološka vještačenja. 

Tužilaštvo se nada da će do sljedećeg glavnog pretresa stupiti u kontakt s zaštićenim svjedokom koji se nalazi u Njemačkoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.