KOMENTAR DANA

Alisa, propjevaj

Koga štiti ili čega se boji, ili od koga je ucijenjena i čime

Alisa Mutap-Ramić i njen otac Zijad. Avaz

Danijal Hadzovic

22.7.2023

Apelaciono vijeće Suda BiH u petak je izreklo osuđujuću presudu za Hasana Dupovca i Alisu Ramić (ranije Mutap) u slučaju „Dženan Memić“. Ovo bi mogao biti tek početak u ostvarivanju pravde, no ključna pitanja vezana za ovaj slučaj i dalje stoje, već punih sedam godina, i čekaju na svoje razjašnjenje.

Prvo i osnovno pitanje ostaje, svakako, ko su bili nalogodavci, a ko izvršioci ubistva Dženana Memića. Ko, kako i zbog čega je upregao cijeli sistem da se ubistvo pokuša podvaliti kao saobraćajna nesreća, što je i sudski oboreno kao obična besmislica.

Ko je sve iz politike, pravosuđa i policijskih struktura učestvovao u pokušaju prikrivanja ubistva?

Zašto šuti Alisa Mutap, čak i po cijenu vlastite slobode, a nakon što joj je alibi „privremene amnezije“ definitivno pao u vodu? Koga štiti ili čega se boji, ili od koga je ucijenjena i čime?

Danijal Hadžović. Avaz

Zašto je obavještajno-medijsko podzemlje jedne političke opcije toliko uspaničeno zbog cijelog slučaja i sve vrijeme pokušava kompromitirati kako porodicu Memić tako i advokate, tužioce, sudije koji rade na ovom slučaju, kao i sve one koji su podržali Muriza u borbi za pravdu? Čega se to oni konkretno plaše i zbog čega?

Ovo su samo neka od pitanja koja nakon presude tek zahtijevaju istragu, odgovor i adekvatno procesuiranje.

A njihovo raspetljavanje, sudeći barem po panici pojedinih trbuhozboraca bivšeg režima, tek bi moglo iz temelja uzdrmati ovo društvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.