SUD BIH

Ročište za produženje pritvora Sejfoviću i Ahmiću: Elvis Keljmendi otkrio Tužilaštvu pripadnike i saradnike narkogrupe

Odbrane Anela Sejfovića i Ajlina Ahmića tražile da im se odredi kućni pritvor

Privođenje osumnjičenih. Avaz

Piše: B. C.

11.10.2022

Pred Vijećem Suda BiH kojim je predsjedavala sutkinja Vesna Jasenković danas je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se za naredna tri mjeseca produži pritvor Anelu Sejfoviću i Ajlinu Ahmiću, koji su, zajedno s Elvisom Keljmendijem, osumnjičeni za organizirani kriminal, neovlašten promet droga i pranje novca.

Suprotno Tužilaštvu, advokati Rusmir Karkin i Senka Nožica, koji zastupaju Sejfovića i Ahmića, tražili su da se prijedlog odbije i odredi kućni pritvor te sve mjere zabrane za njihove branjenike.

Državni tužilac Džermin Pašić, ukazujući na kompleksnost istrage, između ostalog, potvrdio je da se Elvis Keljmendi odlučio na saradnju s Tužilaštvom te da je pušten u kućni pritvor. Pašić je kazao da je pravo osumnjičenih da se brane šutnjom, ali i da moraju biti svjesni privilegije saradnje s Tužilaštvom.

Tužilaštvo je spremno predložiti blaže mjere onima koji sarađuju s njima, a u suprotnom produženjem pritvora moraju zaštititi svoju istragu.


Pojedini policajci usko sarađivali s grupom

Keljmendijev iskaz ukazao je na sve pripadnike grupe, kao i na saradnju s drugim grupama, te na činjenicu da su pojedini policajci usko sarađivali s grupom.

Tužilac je naglasio da je završena identifikacija pripadnika ove međunarodne grupe iz inozemstva, ali da nisu navodili njihova imena zbog tajnosti istrage. Među njima je i grupa iz Crne Gore.

Pašić je, također, naveo da je veliki broj svjedoka identificiran, ali da Tužilaštvo svjesno nije prilagalo njihove iskaze jer bi otkrivanje čak i sadržaja iskaza dovelo u opasnost njihove živote i živote njihovih porodica. Pašić je kazao da su u istrazi došli do saznanja koja su ih frapirala, kao što je povezanost pojedinih osoba iz pravosudnih institucija i policije koji su članove grupe obavještavali o istrazi.

Branilac Anela Sejfovića, advokat Rusmir Karkin problematizirao je upotrebu aplikacije Sky napomenuvši da su pojedini sudovi u Evropi, kao što su oni u Nizozemskoj i Italiji, donijeli oslobađajuće presude u predmetima koji su se zasnivali na ovoj aplikaciji, a kao što je slučaj i ovom predmetu. On je istakao da nije jasno na koji način su pribavljene informacije iz aplikacije.

Advokat Karkin je istakao da nije tačno da Sejfović ima dvojno državljanstvo i da je odbrana uložila dokaz da je on državljanin samo BiH. Prema njegovim riječima, protiv Sejfovića se vodi postupak u Općinskom sudu Sarajevo za nanošenje teške tjelesne povrede i da Sejfović nije pokazao interes da izbjegava ovaj postupak.


Ahmić nije imao kriptovani telefon

Braniteljica Ajlina Ahmića, advokatica Senka Nožica istakla je, također, da Ahmić nema namjeru nigdje bježati te da to što ima i državljanstvo Hrvatske ne znači da ima namjeru napuštati zemlju.

Nožica je navela da pritvorski razlozi očito ne postoje, jer su isti bili i za Elvisa Keljmendija, kojem je, nakon saradnje s Tužilaštvom, određen kućni pritvor. Advokatica je naglasila da Ahmić nije imao kriptovani telefon i da je od njega oduzet obični mobitel.

Tužilac Pašić je kazao da kriptovanih telefona još ima u prodaji i da su članovi grupe iz kuće organizirali nabavku i prodaju droge vrijedne stotine hiljada maraka.

Na današnjem ročištu osumnjičeni i njihovi branioci su istakli da su bili u šoku nakon objave u medijima da je Sejfoviću i Ahmiću produžen pritvor, a sjednica nije bila ni održana.

Reagirala je sutkinja Vesna Jasenković kazavši da će ovo vijeće odluku donijeti na osnovu onoga što je podneseno u prijedlogu, a ne na osnovu pisanja medija. I tužilac Pašić je reagirao navodeći da tužioci nisu ostvarivali nikakve kontakte s medijima te da za to postoji Odjel za informiranje u Tužilaštvu BiH koji je zadužen za davanje informacija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.