SARAJEVO

Nakon što su ubile nanu: Djevojčice neće ići u zatvor

Može im se izreći samo odgojna mjera

Troje maloljetnika trenutno u pritvoru. Ilustracija

Piše: B. Cerić

26.10.2022

Javnost u BiH još je u šoku nakon monstruoznog ubistva nane S. S. (74) iz Sarajeva, za šta su osumnjičene unuka nastradale i njena prijateljica koje imaju 14 i 15 godina. Zbog pomaganja nakon počinjenog krivičnog djela uhapšen je i 16-godišnjakOdređen pritvor

Na prijedlog Tužilaštva, Kantonalni sud u Sarajevu im je odredio jednomjesečni pritvor, koji će provesti u Odjelu za maloljetnike Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) u Orašju.

Djevojčice su u subotu, nakon što je nana zamjerila unuci konzumiranje alkohola te dovođenje društva i prijateljice koja je imala sudsku zabranu prilaska njenoj unuci, odlučile da zadave staricu. Jedna joj je držala noge dok ju je druga davila, a nakon toga su, da bi prikrile zločin, sve organizirale kako bi se posumnjalo da je nana umrla prirodnom smrću.

Zbog ovako teškog krivičnog djela maloljetnicima će biti suđeno, ali kako to zakon predviđa, djevojčice će proći samo s odgojnim mjerama.

To nam je pojasnio sarajevski advokat Kerim Čelik. Prema Zakonu o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, djeca do 14 godina ne mogu krivično odgovarati niti biti kažnjena, ali za djecu koja su napunila 14 godina i više važe druga pravila.

- Naš zakon predviđa da se maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio 14, a nije navršio 16 godina, kada je riječ o mlađim maloljetnicima, mogu izreći samo odgojne mjere. Međutim, maloljetniku koji je u vrijeme učinjenja krivičnog djela navršio 16, a nije navršio 18 godina, mogu se također izreći odgojne mjere, a izuzetno mu se može izreći kazna maloljetničkog zatvora - objasnio je advokat Čelik.

Među odgojnim mjerama se podrazumijevaju pojačan nadzor roditelja, nadzor u drugoj porodici, pojačan nadzor Centra za socijalni rad, upućivanje u odgojnu ustanovu ili u odgojno-popravni dom.


Kaznenopopravni zavod Orašje. Avaz

Dragan Mioković, penzionisani visoki policijski dužnosnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, na molbu da nešto kaže o maloljetnicima koji počine teška krivična djela, kaže:

- To je pitanje za Centar za socijalni rad, psihologe i pedagoge. To je tzv. prva linija odbrane maloljetničke delinkvencije, a da ne pričam o krivičnim djelima ovih gabarita, jer, kada se dese ovakve stvari, to predstavlja poraz društva, poraz zajednice. To je nešto najstrašnije što se može desiti u jednoj zajednici, da djeca uzrasta 14 i 15 godina počine tako monstruozno krivično djelo i ubiju srodnika - kaže Mioković.


Dodatni poraz

Nas sagovornik se zapitao ima li ta škola u koju idu ta djeca pedagoga ili psihologa, a ako ih nema, zašto je to tako.

- Ako ga imaju, pitanje je jesu li ta djeca evidentirana, ako nisu, zašto nisu. Do sada sam pročitao najmanje tri izvještaja policije u vezi s tim događajem. Još nisam vidio izjašnjenje Centra za socijalni rad Stari Grad. To je najdirektnija odgovornost. Ako sve ostane na tome da se ta djeca procesuiraju, kao što će se procesuirati i treba da se presude, to je poraz zajednice - zaključio je Mioković.Ubijen braneći druga

Maloljetniku (15) koji je optužen za ubistvo Ronalda Osmanovića 25. avgusta 2019. godine u naselju Saraj-Polje, nakon provedenog suđenja, izrečena je mjera boravka u odgojnom centru. Ronald, koji je pritekao u pomoć svom drugu koji je napadnut na igralištu, ubijen je udarcem nožem u vrat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.