DEMANTOVALI NAVODE

Oglasio se MUP KS o otmicama djece: Natpisi u medijima nisu tačni, dječak u Vogošći nije bio otet

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja, osim što želimo naglasiti da nisu tačni navodi i medijski natpisi da je došlo do pokušaja otmice, navode iz policije

MUP KS: Nisu saopćene registarske tablice. A. OVČINA

A. O.

1.11.2022

Tokom proteklih dana u medijima su se pojavili natpisi i tekstovi o otmicama djece, gdje se pominje i otmica dječaka iz Vogošće. Iz Odjeljenja za odnose sa javnošću Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su demanitrali navode. 

- Imajući u vidu da je u proteklom periodu putem više različitih medija i društvenih mreža javnost upoznata sa navodnim pokušajem otmice dječaka u jednoj osnovnoj školi na području općine Vogošća, ovom prilikom želimo upoznati javnost da su, po zaprimanju takve prijave, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, odmah poduzeli niz mjera i radnji na rasvjetljavanju i dokumentovanju svih okolnosti vezanih za ovaj događaj, te da je izvršenim provjerama i saslušanjem više svjedoka, utvrđeno da prijava nije osnovana - kazali su iz policije. 

U cilju zaštite interesa djeteta nismo u mogućnosti iznositi više detalja, osim što želimo naglasiti da nisu tačni navodi i medijski natpisi da je došlo do pokušaja otmice.

Posebno ističemo da policija nije javnosti saopćila registarske tablice vozila koje je bilo predmetom interesovanja, a očigledno je da u pojedinim medijima i dalje postoje podaci, pa čak i fotografije vozila, za koje se provjeravama utvrdilo da isto nije vezano za događaj predmetne prijave.

Obzirom na navedeno molimo predstavnike medija da svoje objave u ovakvim i sličnim slučajevima prilagode samo zvaničnim izjavama i saopštenjima nadležnih organa i njihovih ovlaštenih predstavnika, kako bi spriječili širenje netačnih informacija i uznemirenje javnosti, poručili su iz MUP-a KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.