LIKVIDACIJE I PRANJE NOVCA

Događaji koji su obilježili 2022. godinu u BiH: Snažan udarac Sky mafiji

Brojna hapšenja narkoklanova, optužene ubice sarajevskih klanova, svirepa ubistva i obračuni

U pritvoru Elvis Keljmendi i Admir Arnautović Šmrk. Avaz

Piše: B. Cerić

31.12.2022

Među događajima koji su obilježili 2022. godinu su brojne policijske akcije provedene širom BiH, a koje su pokrenute nakon dešifriranja aplikacija Sky i Anom.

Aplikaciju Sky je, samo u našoj zemlji, koristilo 2.000 kriminalaca, a među njima - ispostavilo se - policijski službenici različitih agencija, tužioci, ali i sudije. Od samog početka godine uslijedile su brojne policijske akcije, od „Transportera“, „Storagea“, „Staze“, do „Šakala“ i „Goldena“. Radi se o više od 4.000 dešifriranih poruka koje su slale organizirane kriminalne bande u BiH i regionu, a koje su povezane i s pojedincima u Evropi i svijetu.


Prve optužnice

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini, tačnije MUP Kantona Sarajevo dobio je otključane kripte iz aplikacije Sky, a koje im je proslijedio Europol.

- U posljednjih nekoliko mjeseci borimo se protiv organiziranog kriminala, na način da je, u saradnji s Europolom, ali i tužilaštvima u BiH, dešifrirana Sky aplikacija. Priveli smo veliki broj osoba koje su koristile ovu aplikaciju, za šta imamo nepobitne dokaze, a dio njih će, vjerujem, biti osuđen - rekao je Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, koji je najavio nova hapšenja.

Podignuta je i prva optužnica, a riječ je o predmetu protiv Dalibora Railića i ostalih. Na optuženičkoj klupi uskoro bi se mogao naći i Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, te još 11 osoba. Njima je blokirana imovina vrijedna 10 miliona maraka.


Macan i Marinković optuženi za ubistvo sarajevskih policajaca. Facebook

Sky je zadao opasan udarac narkobandama i do sada je uhapšeno na stotine osoba. U pritvoru u Vojkovićima, među poznatijim imenima, svoju ćeliju su dobili Admir Arnautović Šmrk i njegov saradnik Adnan Maglić. Pritvoreni su, također, Milan Matković i članovi njegove kriminalne bande iz Trebinja, kao i Ajlin Ahmić i Anel Sejfović, koji su radili s Elvisom Keljmendijem, koji je postao saradnik Tužilaštva.

Uhvaćena je i grupa vođe „sokolačkog klana“ Ognjena Orašanina Orasa te vođe „bijeljinskog klana“ Zlatana Ćuka, a obojica su u bijegu. Članovima ovih grupa određen je pritvor.

Grupe su sarađivale sa zloglasnim klanovima iz Srbije, Crne Gore, kao i s kriminalnim grupama iz Evrope i Južne Amerike, odakle je stizao kokain. Riječ je o stotinama kilograma droge i milionskim “zaradama”. Iako su imali minimalne legalne prihode, narkobanda je posjedovala skupocjena vozila i brojne nekretnine.


Stojnić: Poznanstvo s direktorom OSA-e. Avaz

Više hitaca

Sky je razotkrio i MMA borca Denisa Stojnića koji se hvalio poznanstvom sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem Osmicom. Stojnić je za novac nudio posredovanje kod Osmice.

Nakon četiri godine mučne istrage, u koju su bile uključene sve policijske agencije u BiH i inozemstvu, kao i FBI, podignuta je optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu. Za ovaj zločin, koji je uznemirio kako BiH tako i region, optuženi su Sava Marinković, Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan. Sva trojica se nalaze u pritvoru mjesecima, a Macan već skoro godinu.

Iako je u ovom predmetu više osoba hapšeno, tek nakon dešifriranja aplikacija Sky i Anom otkriveno je da su u ubistvo sarajevskih policajaca umiješani Marinković, Macan i Žižan.

Oni se terete da su 26. oktobra 2018. godine u 4.20 sati, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policajce Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

U istrazi je saslušano 500 osoba, a među dokazima su i dijelovi automobila Seat Leon, kao i dijelovi puškomitraljeza s 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci, a koji su pronađeni zakopani na Palama.


Railić naručio ubistvo policajca Radenka Bašića. Tužilaštvo BiH

Ubistvo Radenka Bašića

Cijela država bila je na nogama 21. marta 2022. godine, kada je na putu za posao ubijen načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenko Bašić. Nakon opsežne istrage otkriveni su nalogodavci i izvršioci ovog ubistva, a prije nekoliko dana je u Sudu BiH potvrđena optužnica.

Naručilac ubistva je bio Dalibor Railić, a izvršilac Aleksandar Miljatović. Railić je za ubistvo Bašića, koji mu je zasmetao u “poslu” s drogom, nudio 50.000 eura.

Miljatović je pratio i prišao sleđa Bašiću u prijedorskom naselju Pećani te iz neposredne blizine iz pištolja ispalio jedan metak u potiljak Bašiću.

Railićeva narkogrupa otkrivena je zahvaljujući Sky aplikaciji.


Privođenje optuženih za ubistvo Lukača. Avaz

Likvidacija Kenina Lukača

Ubistvo Kenina Lukača 20. januara na Pofalićima uznemirilo je Sarajlije jer je riječ o obračunu koji je započeo ubistvom Lukačevog najboljeg prijatelja Mehmeda Ramića. Za Lukačevo ubistvo sudi se Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću, bratu odbjeglog Adela Kabaša, koji se tereti za ubistvo Ramića.

U Kenina Lukača ispaljeno je 11 hitaca iz pištolja. Poslije toga su se optuženi skrivali do 22. januara, kada su i uhapšeni. Mehmed Ramić je ubijen 12. decembra 2021. na raskrsnici u naselju Pofalići.



Jasak: Ispalio rafal. Facebook

Pokolj u Grudama

Jozo Jasak je 4. avgusta, dva sata nakon ponoći, u Gorici kod Gruda pucnjima iz kalašnjikova usmrtio poznatog poduzetnika Velimira Bušića (60) i Matu Grizelja (34), a teško ranio Žarka Galića (73), dok je Anti Galiću (25) nanio lakše povrede.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva ZHK, čija je optužnica potvrđena, Jasak je na javnom mjestu, prilikom proslave patrona župe, iz automatske puške AK-47, u namjeri da druge liši života, iz neposredne blizine ispalio 16 hitaca u pravcu vitalnih dijelova tijela svojih žrtava. Prethodno je ispred ugostiteljskog objekta „Zmaj“, tokom narodnog veselja povodom proslave svetog Stjepana, izbio verbalni sukob, nakon čega je Jasak počeo prevrtati stolove i stolice, a nakon što je udaljen iz bašte kafane, zaprijetio je da će se vratiti s puškom, što je i učinio.



Mandić: Ubio radnog kolegu. Fracebook

Nožem usmrtio kolegu

Dalibor Mandić je u pritvoru nakon što je 2. decembra 2022. godine u Banjoj Luci na svirep i podmukao način ubio radnog kolegu Ariela Bogdanovića. Osumnjičeni i žrtva su radili zajedno u jednoj banjalučkoj IT firmi, a Mandić je, navodno, bio izopćen iz društva i radnog okruženja, zbog čega je krivio Bogdanovića. Mandić je kobnog dana ranije otišao s posla. Otišao je kući, gdje je uzeo nož, a rezervnu odjeću spremio je u ruksak. Potom je otišao u kampus, gdje je sakrio ruksak, a zatim se sakrio kod tržnog centra „Delta“, gdje je sačekao Bogdanovića. On mu je tu prišao i odmah ga ubo nožem. Nesretni mladić se pokušao spasiti tako što je bježao od njega u pravcu benzinske pumpe „Nestro“ u banjalučkom naselju Borik. Međutim, on se u blizini pumpe spotakao i pao na zemlju, što je ubica iskoristio i skoro ga deset puta ubo nožem.


Djevojčice zadavile nanu

Cijeli region uznemirio je događaj u Sarajevu kada su dvije djevojčice, krajem oktobra, usmrtile nanu jedne od njih S. S. (74) u njenoj porodičnoj kući u starom dijelu Sarajeva. Za ovo ubistvo osumnjičene su unuka i njena prijateljica koje imaju 14 i 15 godina, a zbog pomaganja nakon počinjenog krivičnog djela uhapšen je i 16-godišnjak.

Djevojčice su, nakon što je nana zamjerila unuci konzumiranje alkohola te dovođenje društva i prijateljice koja je imala sudsku zabranu prilaska njenoj unuci, odlučile da zadave staricu. Jedna joj je držala noge dok ju je druga davila, a nakon toga su, da bi prikrile zločin, sve organizirale kako bi se posumnjalo da je nana umrla prirodnom smrću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.