KAMERE I SLUŽBENI PSI

KPZ Sarajevo: Posebne mjere sigurnosti za ubice sarajevskih policajaca

Drugi osuđenici i pritvorenici ne smiju biti u holu kada se Marinković, Macan i Trifković sprovode u Sud

Osumnjičeni stalno u pratnji zatvorskih policajaca. Avaz

Piše: B. Cerić

10.1.2023

Zbog Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca,Kaznenopopravni zavod u Sarajevu sačinio je izvještaj o posebnim mjerama sigurnosti za svu trojicu te je sačinjen i poseban plan. 

Kako "Avaz" nezvanično saznaje, za njih trojicu je u KPZ Sarajevo uspostavljen poseban režim, kako bi se, radi njihove sigurnosti, izbjegao kontakt s drugim osuđenicima i pritvorenicima. 

Prilikom odvođenja Macana, Marinkovića i Trifkovića u prostorije Suda, niko od ostalih osuđenika i pritvorenika ne smije biti u hodniku kojim se provode.  Jedan zatvorski policajac ide ispred njih, a drugi iza, kada ostali provode optužene. 

I zatvorska  šetnja se provodi samo za njih trojicu, kada nisu prisutni ostali pritvorenici, te se tom prilikom šetnja nadgleda službenim psima i termalnim kamerama. Posebne kamere instalirane su u pravcu staklenih površina koje gledaju na zatvorsko šetalište. 


I advokati se pregledaju termalnim kamerama. KPZ Sarajevo

Kroz staklene površine se nadzire i vanjska strana KPZ-a, dijelovi područja ulica Branilaca Sarajeva i Jadranske ulice gdje je instaliran sistem perimetarske zaštite sa senzorima konstatovanja promjene situacije i evidencije kretanja putničkih motornih vozila i lica.

Njihovi advokati, iako su na ulazi pregledani, ponovo se pregledaju i na izlazu, također uz upotrebu termalnih kamera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.