TRGOVINA NARKOTICIMA

Droga i dalje prisutna na ulicama

Osim što je BiH prevashodno tranzitna, ona je i destinacijska ruta, kazao je Mioković

Provedene brojne policijske akcije. Printscreen

Meliha Smajkic

23.1.2023

Iako su raspakivanjem Sky aplikacije otkriveni određeni načini organiziranja trgovine narkoticima, ipak, "posao" šverca droge u BiH je nastavljen.

O tome se govori i u brojnim dokumentima evropskih policijskih, sigurnosnih i drugih agencija i institucija, u kojima se navodi da tzv. balkanska ruta i dalje ostaje označena kao vrlo važan ulaz za trgovinu nedozvoljenim robama, posebno drogama i oružjem.

Velike količine

Tako se u posljednjem izvještaju Evropskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama navodi da su kriminalne grupe na zapadnom Balkanu usvojile šifriranu komunikaciju te koriste online tržišta i kriptovalute kako bi pokušali zametnuti novčani trag.

I dok se policijsko-tužilačke akcije protiv organiziranog kriminala nastavljaju, dotle droge na narkotržištu ne manjka, kako na to upozoravaju i naši sagovornici.

Penzionisani policajac Dragan Mioković kaže da će, nažalost, droge uvijek biti na ulicama.

- Tačno je da je BiH, osim što je prevashodno tranzitna, i destinacijska ruta. Procjene međunarodnih agencija govore da na godišnjem nivou preko teritorije BiH prijeđe više od 100 tona teških droga, odnosno heroina i kokaina. To je, svakako, zabrinjavajuća činjenica, ali i nešto s čime se treba suočiti. BiH je tranzitna zbog svog položaja, ali i zbog činjenice da policijske agencije, kojih je 16, imaju zasebne nadležnosti, a to je kriminalcima jasno. Oni se nikad nisu dijelili ni po nacionalnim ni bilo kojim drugim linijama i oni to koriste - kaže nam Mioković.


Mioković: Kriminalci koriste situaciju. Printscreen

Prema mišljenju Sandija Dizdarevića, kriminalističkog psihologa, uprkos brojnim akcijama koje su uslijedile raspakivanjem Sky i Anom aplikacija, tržište droge nije oslabilo.


Dizdarević: Tržište nije oslabilo. Printscreen

Dnevne statistike

- Zapravo, čak se nije ni promijenilo u smislu promjena modusa operandi, članova, hijerarhije. Prisustvo droga na ulicama u svim gradovima BiH je ostalo nepromijenjeno. U posljednjih godinu nismo vidjeli neke ozbiljne zapljene, recimo, heroina, kokaina, ekstazija ili njima sličnih opijata i droga - navodi Dizdarević.

Više od 30 milijardi eura

Procjenjuje se da je tržište droga u Evropi premašilo vrijednost od 30 milijardi eura godišnje, dok se 70 posto svih kriminalnih grupa na području Evrope bavi i trgovinom drogom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.