DOBIO 12 GODINA ZATVORA

Pucao prijatelju u glavu i izbacio ga iz automobila

Optuženik je tokom prepirke oko navodnog duga na staroj kliškoj cesti blizu tunela prislonio Mijatoviću pištolj uz glavu

Policija na terenu. Jutarnji list (Fotografija ne prikazuje stvarni događaj)

A. O.

3.2.2023

Visoki krivični sud Hrvatske odbio je žalbe stranaka i potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Splitu kojom je 32-godišnji Sandro Firić proglašen krivim za krivično djelo ubistva.

On je osuđen na 12 godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik nalazi od 1. juna 2021. godine.

Sigurnosna mjera

Firiću je također izrečena i sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o drogama, koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora. Optužnica je Firića teretila da je 12. aprila 2021. godine u 22:30 sati hicem u zatiljak ubio 32-godišnjeg Branka Mijatovića zbog navodnog duga.

Optuženik je tokom prepirke oko navodnog duga na staroj kliškoj cesti blizu tunela prislonio Mijatoviću pištolj uz glavu i u zatiljak mu ispalio hitac. Iako je Mijatović prevezen u KBC Split, nakon tri dana je preminuo od zadobivenih povreda. Mijatovićeva majka je donirala njegove organe.

Policija je Firića uhitila na području Ciste Provo i kod njega je pronađen pištolj kojim je počinjen zločin. Visoki krivični sud je utvrdio da izrečena kazna zatvora u svemu odgovara težini počinjenog krivičnog djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika.

Pucanj u glavu

Dodali su da je prvostepenski sud pravilno postupio kad je kao otežavajuće okolnosti optuženiku uzeo dosadašnju osuđivanost i način počinjenja djela, pucanj u glavu iz neposredne blizine ne ostavlja žrtvi šansu za preživljavanje.

Otežavajuća okolnost je i što je Firić ostavio žrtvu na cesti.

Kao otežavajuće okolnosti su uvažene smanjena ubrojivost, iskazano žaljenje i kajanje.

- Ovako odmjerena kazna nužna je i pravedna da bi se njome iskazao odgovarajući prijekor društva prema počiniteljima takvih teških krivičnih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja - zaključuje Visoki krivični sud. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.