POTVRĐENO ZA "AVAZ"

U stanu zarobio djevojku: Silovatelju Damiru Pejoviću produžen pritvor

Iza rešetaka ostaje i naredna dva mjeseca

Pejović ranije osuđivan. Avaz

9.2.2023

Općinski sud Sarajevo prihvatio je prijedlog Tužilaštva KS te je za naredna dva mjeseca produžio pritvor Damiru Pejoviću (39), osumnjičenom za protupravno oduzimanje slobode i silovanje djevojke, potvrđeno je za "Avaz" iz Odjela za odnose s javnošću Općinskog suda.

Pritvor Pejoviću, prema ovom rješenju, može trajati do 7. aprila ove godine. Tužilaštvo je zatražilo produženje pritvora zbog opasnosti da bi puštanjem na slobodu mogao ponoviti krivično djelo.

Akcija policije

Sumnja od ponavljanja je opravdana, s obzirom na to da je Pejović dva puta već procesuiran za zlostavljanje žena, među kojima je bila i njegova bivša supruga.

Pejović je 7. januara uhapšen na Ilidži, gdje je u stanu u naselju Vrtovi Riverine skoro mjesec u stanu držao zarobljenu djevojku koju je silovao. Djevojka je nekako uspjela pobjeći i sve prijaviti policiji.

Pejović je, također, u januaru 2016. godine uhapšen u policijskoj akciji na Ilidži, kada su, preko krova, u stan u naselju Pejton upali pripadnici specijalne policije.

On je tada u stanu više od tri mjeseca u ropstvu držao državljanku Njemačke T. D., prijeteći joj da će njenoj rodbini i poslovnim saradnicima poslati eksplicitne snimke seksa koje s njom snimio. Kako bi je prisilio na poslušnost, prijetio joj je i da će dovesti narkomana koji će HIV-om zaraziti nju i njenu kćerku.

Ranije osuđen

Od decembra 2015. godine T. D. je bilo zabranjeno da izlazi bez dopuštenja, a kada bi je Pejović pozvao, morala je aktivirati lokaciju i uključiti kameru, a ukoliko bi lagala, uslijedili bi zastrašivanje i prijetnje, stoji u optužnici koju je kasnije protiv njega podiglo Tužilaštvo KS.

Pejović je 17. januara pretukao T. D. i nanio joj teške povrede, a nakon toga ju je prisilio da mu da 60.000 KM.

Pejović je tada optužen za krivična djela otmica, laka tjelesna povreda, neovlašteno držanje naoružanja, ali i za nasilje u porodici, koje je počinio 2010. godine nad svojom suprugom T. H. On je za ta djela pravomoćno osuđen 2017. na dvije godine i mjesec zatvora.

Ženi naslanjao pištolj na glavu

Nakon što je otkriven slučaj s Njemicom, istražene su i Pejovićeve ranije krivične prijave. Otkrilo se da je mjesecima zlostavljao i svoju sada bivšu suprugu H. T. Tokom 2010. godine u više navrata ju je tukao šakama i prijetio joj da će joj uzeti njihovu kćerku. Zbog toga je nesretna žena sklonjena u sigurnu kuću. Pejović je u maju 2010., prilikom susreta u Centru za socijalni rad Hadžići, kada mu je omogućeno da vidi kćerku, prijetio svojoj supruzi naslanjajući joj pištolj na glavu. Oko 16 sati 15. oktobra 2010., prilikom izlaska H. T. iz sigurne kuće, oteo je nju i kćerku te ih odvezao u njihov stan, gdje ju je pretukao. Tada je kod sebe imao dva pištolja i prijetio joj je da će je ubiti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.