SARAJEVO

Inspektor MUP-a KS na suđenju za ubistvo policajaca: Molio sam Boga da Davor preživi

Svjedočio inspektor Emir Mehmedagić, koji je bio u zajedničkom istražnom timu

Tomić i Macan u sudnici. Avaz

27.2.2023

Saslušanjem inspektora MUP-a Kantona Sarajevo Emira Mehmedagića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje u predmetu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića, optuženih za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Svjedok Mehmedagić, inspektor kriminalističke policije MUP-a KS, bio je član zajedničkog tima koji je vodio istragu. On je bio u Sektoru za krvne i seksualne delikte kada ga je njegov pretpostavljeni Ivica Buzuk kobnog dana poslao na lice mjesta u Geteovu ulicu, gdje su ubijeni policajci.

Ispred Golfa pronađena metlica brisača

- Na licu mjesta je bio veliki broj policajaca, kao i policijsko vozilo, u kojem je bio Adis. Kolega Davor je bio u teškom stanju. Molio sam Boga samo da Davor preživi, ali prognoze nisu bile optimistične i on je preminuo. Davora sam poznavao bolje, isti dan smo počeli raditi u policiji, ja u Starom Gradu, on u Novom Gradu - kazao je Mehmedagić na početku svjedočenja.

On je ispričao da su zatekli bijeli Golf s otvorenom prednjom haubom. Vlasnik je došao i prijavio da je taj Golf ukraden u Bosanskoj ulici. Svjedok je rekao da su utvrdili da je ubistvo povezano s krađom vozila, a koje su u to vrijeme bile svakodnevne, skoro dvije krađe na dan.

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Aide Topalović, Mehmedagić je potvrdio da je ispred bijelog Golfa pronađena metlica brisača. Utvrdili su da je riječ o metlici brisača s vozila Seat Leon, istog vozila za koje se sumnja da su koristili izvršioci ubistva.

Mehmedagić je kazao da postoji svjedok koji je vidio vozilo Seat Leon, koje je projurilo pored njega, te da je primijetio da nešto strši iznad njega. Inspektor je kazao da je Seat imao  podignute brisače, te iznio svoje mišljenje da je pucano iz vozila te da je otpala metlica brisača.

Kasnije je, odgovarajući na pitanja branioca optuženog Trifkovića, advokata Dražena Zubaka, koji je rekao da je vještak FUP-a utvrdio da spomenuta metlica brisača može pripadati raznim vrstama automobila, svjedok kazao da je tehničar kontaktirao proizvođača vozila Seat u Austriji i da su oni kazali da bi metlica mogla biti od Seat Leona. 

Bio poveznica za otkrivanje ostalih

Policija je došla do podataka da je u noći sa 5. na 6. oktobar 2018. godine ukraden Seat Leon na Alipašinom Polju i da je vlasnik preko svoje supruge došao u kontakt s Mirom Mrkovićem kako bi otkupio Seat. Vlasnik nije uspio vratiti automobil jer je bila sporna cijena otkupa.

Svjedok Emir Mehmedagić kazao je da je od Mire Mrkovića sve počelo i da je on bio poveznica za otkrivanje ostalih. Miloš Božović i Miro Mrković su, prema riječima inspektora, važni u Sky komunikaciji.

U MUP-u Kantona Sarajevo analizirani su listinzi i metapodaci te se izdvajao telefon čiji je trag bio različit od ostalih, a pojavljivao se na tri mjesta na baznim stanicama gdje je uočen Seat Leon, i to prilikom pokušaja krađe Audija, te u potjeri na Grbavici, a na kraju na Alipašinom Polju u vrijeme ubistva policajaca.

Svjedok je kazao da su ovaj kriptovani telefon koji koristi Sky aplikaciju smatrali toliko sigurnim da su ga koristili samo za izvršenje krivičnih djela. U pitanju je BlackBerry koji nikada pronađen, ali, kako je Mehmedagić rekao, to ne bi imalo ni značaja jer imaju njegove listinge i metapodatke.

U podacima identificirali Macana

Inspektor Mehmedagić je kazao da je Miroslav Čepo, kod kojeg su u novembru 2019. godine išli u Grude, kazao da su se optuženi Sava Marinković, Marko Trifković Žižan te osobe Macan i Mačak koristili telefonom BlackBerry. Trag ovog kriptovanog telefona zabilježen je i 1. januara 2019., kada je ubijen Miloš Ostojić, a utvrđeno je da je Sava Marinković dolazio u kuću Ostojića.

Krajem 2020. godine istražitelji su ostvarili komunikaciju s Europolom, a u aprilu 2021. došlo je do zapljene servera preko kojeg je vršena Sky komunikacija. Iz Europola su obaviješteni u maju 2021. godine da imaju jedno lice sa spiska koje je koristilo Sky komunikaciju, a to je bio Tomislav Petrović, a Marko Trifković je koristio Golf Petrovićeve majke pri odlasku u Grude.

- Od Tomislava Petrovića je Sky krenuo. Od njegovih kontakata s kontaktima - kazao je Mehmedagić.

U julu iste godine, kazao je svjedok, stigao je veliki broj podataka, kada se i počelo sa dešifriranjem, tako da su krajem septembra 2021. došli do podataka vezanih za ovo krivično djelo.

U tim podacima identificirali su Aleksandra Macana, koji je imao veći broj fotografija i slao dosta podataka, te Aleksandra Nikolića.

- U komunikacijama je izražena bojazan za pronalazak tragova DNK, a samo onaj ko je bio na licu mjesta znao je gdje su - kazao je Mehmedagić.

On je kazao da su od 130 kriptovanih telefona izdvojili njih 15 i 12 osoba.

Inspektor je također ispričao da se u komunikacijama izdvajala i bojazan nakon hapšenja Save Marinkovića u Njemačkoj, jer se strahovalo od toga šta je naveo u svojoj izjavi. Svjedok je citirao izjavu: „Otresla je budala one policajce u Sarajevu."

„Dobar vozač, a već je testiran kao ubica“

Također su dvije osobe, razgovarajući o pripremama za krivično djelo u Beogradu, pričale o Marku Trifkoviću Žižanu, a jedna od njih je navela: „Dobar vozač, a već je testiran kao ubica.“

Svjedok je kazao da je Aleksandar Macan u komunikacijama nakon hapšenja Trifkovića komentirao: „Ako on ne priča, ako ne nađu DNK, ne mogu nam ništa.“ Macan je također komentirao: „Najvažnije je da nema DNK, nema auta, nema puške, sve pepeo.“

Svjedok je kazao da su se pojedine osobe u komunikacijama interesirale za inspektora MUP-a RS koji je radio u istrazi ubistva policajaca, te da su iznijeli prijetnje da mu treba zapaliti auto i ubiti ga.

Branioca Aleksandra Macana advokata Duška Tomića interesirala su dva "živa", odnosno neispaljena metka koja su se našla na mjestu ubistva policajaca, s obzirom na to da se optužnicom Macanu stavlja na teret da je ispalio dva-tri metka.

Svjedok Emir Mehmedagić je kazao da je jedan policajac iz Novog Grada došao na teren i u strahu repetirao pištolj, nakon čega su mu ispala dva metka. Potvrdio je da je time kontaminirano lice mjesta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.