GODIŠNJI IZVJEŠTAJ

U Sarajevu najčešće krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga

Za organizirani, privredni kriminal i korupciju podignuto je 90 optužnica protiv 169 osoba

Kantonalno tužilaštvo KS: Godišnji izvještaj za 2022. godinu. Avaz

N. S.

28.2.2023

Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo objavilo je izvještaj o radu i rezultate rada u toku prethodne, 2022. godine.

Kantonalno tužilaštvo KS ostvarilo je kolektivnu godišnju normu od 121,69 posto čime su ispunili većinu postavljenih ciljanih rezultata.

Tužilaštvo KS je u 2022. godini podiglo 1.084 optužnice protiv 1.311 osoba.

Za organizirani, privredni kriminal i korupciju podignuto je 90 optužnica protiv 169 osoba. Od toga, za koruptivna krivična djela 46 optužnica, za privredni kriminal 41, dok su za organizirani kriminal podignute tri optužnice.

Kako je dalje navedeno u godišnjem izvještaju Kantonalnog tužilaštva KS, neke od značajnijih optužnica koje su potvrđene u protekloj godine su optužnica protiv 21 osobe zbog fingiranja saobraćajnih nezgoda, gdje su među optuženima i četiri policajca MUP-a KS.

Što se tiče strukture podignutih optužnica općeg kriminaliteta i maloljetnika, najviše je podignuto za izvršenje krivičnih djela "Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga".


Struktura podignutih optužnica kriminala, korupcije i organizovanog kriminala. KTKS

Potvrđena je i optužnica protiv tržišnih inspektora zbog koruptivnih krivičnih djela, ali i Federalne ministrice Zore Dujmović zbog nezakonitog zapošljavanja savjetnika. Zbog zloupotrebe položaja optužen je bivši ministar u Federalnoj vladi Perica Jelečević.

Optuženo je i 15 osoba zbog krivičnih djela iz oblasti zaštite okoliša i to krađe državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Konjica, te koruptivnih radnji u vezi sa nezakonitomsječom šume, koje su oštetile javna preduzeća za više od milion maraka.

Zbog prevara u službi i krivotvorenje službene isprave optužen je i Jasenko Tufekčić, bivši delegat i dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta.

Neke od značajnih optužnica, koje su rezultat kompleksnijih istraga Odjela općeg kriminala su optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.