KRIMINAL

Osuđenik Elvis Pašalić poslao pismo iz KPZ-a: Sretan sam u zeničkom zatvoru

Osuđen na 12 godina zatvora za organizirani kriminal i razbojništvo u kojem je ubijen starac u Kiseljaku

Pašalić poslao svoju fotografiju iz KPZ-a. Avaz

5.3.2023

Elvis Pašalić, koji u zeničkom zatvoru izdržava kaznu od 12 godina zbog organiziranog kriminala u vezi s ubistvom, redakciji „Dnevnog avaza“ poslao je pismo s jednom neobičnom molbom.

Radio nedjela

- Želja mi je da na ovaj način čestitam 8. mart ženama, jer bez njih život ne bi imao smisla. Nemam drugog načina, nego ovako, preko pisma, da čestitam praznik ljepšoj polovini. Ovime sam želio da i ja nešto pozitivno uradim, jer sam uvijek punio stranice crne hronike svojim nedjelima. Želim da ovom gestom dokažem da smo i mi ljudi koji su pogriješili u životu - naveo je, između ostalog, Pašalić.

On je, s 28 godina, uhapšen 2015. godine u akciji sarajevske policije, a zbog organiziranog kriminala u vezi s pljačkom pošte, paljenjem vozila i drugih objekata.


Faksimil pisma koje je poslao. Avaz

Među najtežim djelima za koje je osuđen je razbojništvo iz 2014. godine u Kiseljaku, gdje je ubijen starac Salih Babaluk, kojem su upali na njegovo imanje radi pljačke.

U pismu, koje odiše pohvalama na račun KPZ-a Zenica i njegovog direktora kojeg naziva „babuka“, Pašalić je otvoreno priznao zbog čega se nalazi u zatvoru.

Izgled zatvorenika

- Za mene i mnoge osuđenike zenički „Alkatraz“ je najbolji za izdržavanje krivičnopravne sankcije. Mada se ne volim hvaliti, ali moram da kažem istinu, kada se trebao otvoriti zatvor u Vojkovićima, svi su blatili Zenicu, a sad nek im je Bog na pomoći u državnom zatvoru, jer nema zeničkog zatvora nigdje na svijetu - piše Pašalić.

Navodi da u KPZ-u Zenica može voditi zdrav život, bez droge i alkohola, a istakao je da se zatvorenici mogu baviti i sportom te nam je poslao svoju fotografiju iz zatvora, da vidimo, kako je naveo, „kako izgleda jedan od zeničkih zatvorenika“.


Kaznenopopravni zavod Zenica. Printscreen

Red i disciplina

- U ovom zatvoru je dobra hrana, teretane, ostali sportovi i razne sekcije. Moram da kažem, što bi rekao naš „babuka“, direktor KPZ-a Redžo Kahrić: „Red, rad i disciplina, momci!“ Živio naš „babuka“ još 100 godina, kao i svi njegovi pomoćnici - navodi Pašalić

Mnogo osuđenika

U jednoj od ranijih ispovijesti za „Avaz TV“ Pašalić je, između ostalog, kazao:

- Oružje ne može ništa dobro donijeti te kažem svima da se povuku iz ovih voda ukoliko mogu, jer iza ovih zeničkih zidina se teško izlazi. Moraš biti psihički jak i stabilan, jer te ovdje čeka mnogo osuđenika. Nije se lako ni u zatvoru snaći jer ima raznih osuđenika - zaključio je tada Pašalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.