IMA PSIHIČKE PROBLEME

Muškarac u Hrvatskoj ubio majku: Udarao je zidarskim čekićem u glavu

U vrijeme počinjenja krivičnog djela je bio neuračunljiv, kazao je Herceg

Miroslav Selak na izricanju presude. Dejan Štifanić

A. O.

7.3.2023

Miroslav Selak, 37-godišnji Puljanin okrivljen za teško ubistvo majke Ane Selak prošle godine u martu, u stanu na Vidikovcu, danas je na Kantonalnom sudu u Puli proglašen krivim za takozvano protivpravno djelo teškog ubistva.

Budući da je zločin počinio u neuračunljivom stanju, nije mu određena zatvorska kazna, nego mu je, u skladu sa Zakonom o osobama s duševnim smetnjama, određeno prisilno psihijatrijsko liječenje, piše Glas Istre.

Selak je majku usmrtio dan prije nego što je zločin otkriven, 3. marta prošle godine između 11:30 i 15:18 sati na adresi Prilaz Monte Cappelletta 1. Ubio je u stanu gdje su oboje živjeli, udarcima zidarskim čekićem u glavu.

Nakon ubistva je pobjegao iz Pule u Zagreb, odakle je otišao u Tursku.

Uhapšen je dva mjeseca kasnije. Kako se ispostavilo tokom suđenja, Selak je bio uvjeren da mu Ana Selak nije prava majka, odnosno da su mu biološki roditelji ubijeni u Turskoj u nepoznatim okolnostima te da tamo ima rodbinu.

- Okrivljeni boluje od paranoidne šizofrenije, trajne psihičke bolesti. U vrijeme počinjenja krivičnog djela je bio neuračunljiv. On je i dalje psihotičan i postoji opasnost da bi ponovno mogao počiniti krivično djelo. Za njega je preporučeno isključivo institucionalno liječenje - rekao je Miroslav Herceg, psihijatar s Klinike Vrapče koji je vještačio Miroslava Selaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.