DETALJI S ROČIŠTA

Inspektor MUP-a KS Miroslav Plakalović na suđenju otkrio šokantne detalje: Macan pisao Nikoliću "samo da prođe DNK i pobjeda"

U komunikaciji s Milošem Božovićem, Aleksandar Macan o inspektoru Plakaloviću kaže: „Čuj, može li se šta uraditi, on mora nestati"

Tomić i Macan u sudnici. Avaz

27.3.2023

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju, danas su saslušani pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Admir Šalaka, Edin Grabovica i Miroslav Plakalović.

Inspektor Odjela za krvne i seksualne delikte MUP-a KS Miroslav Plakalović je bio emotivan u svom svjedočenju, jer su Šehović i Vujinović bili njegove kolege s kojima je tada radio u PU Novi Grad Sarajevo.

Pet godina sam radio s ubijenim policajcima 

- Pet godina sam radio s policajcima koji su tu noć ubijeni. S Adisom sam išao na teren, imao sam osjećaj da sam ja bio treći u tom autu, zajedno s njima. Zarekao sam se - dok sam živ, ganjat ću ubice naših kolega - kazao je na početku Plakalović.

On je bio na licu mjesta u Geteovoj ulici te noći 26. oktobra 2018. godine. Tada je razgovarao s dvije osobe koje su mu rekle da su primijetile tri muške osobe, obučene u crno i s kačketima na glavama, te da se jedan od njih isticao, bio je krupne građe i čudno je hodao. Mislili su da su neki zaštitari. Potom su sjeli automobil i otišli u pravcu Mojmila.

Policajac Miroslav Plakalović je u septembru 2019. godine priključen zajedničkom istražnom timu pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i SIPA-e koji je radio na istrazi o ubistvu policajaca.

Kada je u martu 2021. godine tim dobio podatke iz aplikacije Sky, Plakalović je, između ostalog, analizirao Sky komunikacije Aleksandra Nikolića, Aleksandra Macana i Miloša Božovića.

Macan je pisao Nikoliću: „Samo da prođe DNK i pobjeda.“

- Shvatili smo da su sve vrijeme, dok smo mi njih istraživali, oni istraživali nas - napomenuo je Plakalović.

Postavio kamere na vozilu

Nikolić je, kako je rekao svjedok, pitao Srećka Trifkovića da li zna ko je onaj policajac Plakalović, a ovaj mu je odgovorio: „Znam, to je onaj kojem je Džoka (Džorđe Ždrale, op. a.) zapalio auto.“

Magistar sigurnosnih nauka, inspektor Miroslav Plakalović kazao je da je poslije na svom automobilu postavio sigurnosne kamere, koje su kriminalci pronašli. Srećko Trifković je tada u komunikaciji s Nikolićem kazao: „Zamisli šta je Poture (inspektor Plakalović, op. a.) uradio, stavio kamere na automobil, ne može mu se prići.“

U komunikaciji s Milošem Božovićem, Aleksandar Macan o inspektoru Plakaloviću kaže: „Čuj, može li se šta uraditi, on mora nestati, mora se oteti, isjeći na komade, ja ću mu srce pojesti.“

- To piše ovaj heroj Macan - naveo je Plakalović, gledajući u optuženog Aleksandra Macana.

Zbog ovih prijetnji inspektor Plakalović je radi njegove sigurnosti sklonjen iz istrage o ubistvu policajaca. On je kasnije pojasnio da mu je 2003. godine podmetnut eksploziv pod automobil i da su tom prilikom dvije kuće oštećene. Kazao je da nikad nije dokazano ko je to uradio. Napomenuo je da je časno i pošteno radio svoj posao i da će „tako biti dok je živ“.

Na pitanje optuženog Save Marinkovića da je, opisujući krupnog muškarca na licu mjesta, možda aludirao na njega, inspektor Plakalović je kratko kazao: „Nisam aludirao, ja mislim da si to bio ti.“

Nisu prijetnje, već plan

Plakalović je, također, kazao da se u komunikaciji navodi da je njemu i Macanu šef bio Miloš Božović.

Odgovarajući na pitanje Duška Tomića, branioca Aleksandra Macana, je li imao posljedica od prijetnji, Plakalović je kazao da to nisu bile prijetnje, već plan, te da su ga pratili, znali su gdje stanuje i koje vozilo ima. Inspektor je kazao da ga je čak njegov prijatelj s kojim je išao u školu, a koji je završio u kriminalu, upozorio da se „opasni za njega raspituju“.

Na kraju se inspektoru Plakaloviću obratio i optuženi Aleksandar Macan, koji mu se javno izvinio u sudnici zbog prijetnji navedenih u komunikaciji s Božovićem.

- Bio sam u Španiji i to sam rekao u afektu. Nisam planirao da ugrozim život gospodinu. Nema razloga da se mene boji, ja mu se ovim putem javnom izvinjavam - kazao je optuženi Macan.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. april ove godine, kada će biti pozvani i oštećeni.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.