USVOJEN PRIJEDLOG

Dvojici mostarskih lihvara određen jednomjesečni pritvor

Četiri godine od oštećenog uzimali novac

Detalj s hapšenja u akciji „Game“. FUP

Meliha Smajkic

22.4.2023

Općinski sud u Mostaru uvažio je prijedlog Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona kojim je Denisu Ćatiću (42) i Stanislavu Lovriću (43) određen jednomjesečni pritvor, potvrđeno nam je iz Kantonalnog tužilaštva u Mostaru.

Naročite okolnosti

Njih dvojica se, kao supočinitelji, sumnjiče za krivično djelo lihvarstvo u stjecaju s iznudom, a pritvor im je određen s obzirom na to da postoje naročite okolnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke.

- Također, postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti krivično djelo za koje se sumnjiče, a za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna - rečeno nam je iz Tužilaštva HNK.

Ovaj dvojac je uhapšen u Mostaru u ponedjeljak, 17. aprila, u akciji koju su, pod nadzorom Tužilaštva HNK, naziva „Game“, izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

Pištolji i novac

Izvršenim pretresom pokretne i nepokretne imovine u Mostaru koju Ćatić i Lovrić koriste pronađeni su veća količina novca, automatska puška, dva pištolja, određena količina municije, dokumentacija, kao i drugi dokazi koji se mogu dovesti u vezi s izvršenjem ovih krivičnih djela.

- Navedena lica se sumnjiče da su oštećenoj osobi dala zajam uz ugovaranje nesrazmjerne imovinske koristi, tako što su tokom četverogodišnjeg perioda, koristeći silu i prijetnju, od oštećene osobe zahtijevali da im predaje određene novčane iznose - kazali su iz FUP-a.

Postupajići prema naredbi Općinskog suda u Mostaru, policijski službenici FUP-a su ih uhapsili nakon primopredaje označenog novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.