AKCIJA "TERET"

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 državljana Turske

O događajima su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH

Sa lica mjesta. GP BiH

A. O.

3.5.2023

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Gorica, u okviru operativne akcije Teret, spriječili su krijumčarenje 17 državljana Republike Turske u mjestu Čubrina na području općine Posušje.

Naime, 1. maja 2023. godine, spriječeno je krijumčarenje devet državljana Republike Turske. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom dvaju putničkih motornih vozila, bh. nacionalnih oznaka.Vozilima su upravljala dvojica državljana Bosne i Hercegovine, N.Đ. (1992.) i Z.I. (1995.).

Prethodno, u drugom slučaju, 29. aprila 2023., službenici ove jedinice spriječili su krijumčarenje osam državljana Republike Turske. U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se četvero državljana BiH, i to: M.O. (1998.), S.S. (1988.), S.S. (1995.) i B.B. (2000.), koji su strane državljane krijumčarili u dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, a od kojih je jedno pronađeno napušteno.

O navedenim događajima obaviješteni su dežurni tužioci Tužilaštva BiH, prema čijim nalozima pripadnici Granične policije BiH nastavljaju daljnje mjere i radnje na dokazivanju krivičnog djela „krijumačarenje osoba“, nakon čega će Tužilaštvu BiH dostaviti izvještaje o počinjenim krivičnim djelima „krijumčarenje osoba“. Također, prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, izvršen je pretres vozila i osumnjičenih osoba. Vozila i drugi dokazni materijali koji se mogu dovesti u vezu s navedenim krijumčarenjima stranih državljana su privremeno oduzeti. O događajima su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.