POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Osuđena Medina Mukanović: Bila dio grupe koja je u Krajini prokrijumčarila 850 migranata

Sud BiH prihvatio sporazum o priznanju krivice

Privođenje u akciji "Lipa". GP BIH

4.5.2023

Na ročištu koje je održano jučer u Sudu BiH u predmetu Medina Mukanović razmatran je sporazum o priznanju krivice, koji je prihvaćen i izrečena je presuda, potvrđeno je iz Suda BiH za portal “Avaza”.

Privođeni u akciji "Lipa"

- Sud Bosne i Hercegovine je optuženoj izrekao uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od jedne (1) godine i šest (6) mjeseci i istovremeno određuje da se ova kazna neće izvršiti ako optužena u roku od četiri (4) godine od dana pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo. Kao sporedna kazna, izrečena je novčana kazna u iznosu od 500 KM, koju je optužena dužna platiti u roku od tri mjeseca od dana pravosnažnosti presude - navedeno je iz Suda BiH za “Avaz”.

Medina Mukanović je članica organizirane grupe koja je privođena u Krajini 2020. godine u okviru akcije “Lipa”.

Grupi se stavlja na teret da su u periodu od septembra do 9. decembra 2020. godine, s ciljem sticanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske i dalje prema državama EU.

Razbijena krijumčarska mreža 

Organizator grupe je Ahmed Iftkhar, državljanin Pakistana.

Tada je razbijena organizirana krijumčarska mreža, koja je na organizirani način, između ostalog, zaprimala uplate ilegalne imovinske koristi za krijumčarenje migranata od njihovih porodica iz inozemstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.