MASAKR U SRBIJI

Dvoje djece i dalje u kritičnom stanju nakon pucnjave u Beogradu

Kosta je pištolj uzeo od oca, iz sefa

Sa mjesta zločina jučer. AP

A. O. / Telegraf.rs

4.5.2023

Nakon pucnjave u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ koja se desila jučer u Beogradu dvoje djece je i dalje u kritičnom stanju.

Dječak Kosta Kecmanović (14) uhapšen je nakon napada na učenike i uposlenike, pucajući iz pištolja. Devet osoba smrtno je stradalo, osmero djece i čuvar, koji je bio upsolenik.

Uzeo pištolj od oca

Odmah je uhapšen, a nakon toga je priveden njegov otac.

Kosta je pištolj uzeo od oca, iz sefa.

Kako je do detalja objasnio načelnik beogradske policije Veselin Milić, maloljetni K. K. je mjesec dana planirao ovaj zločin. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i donio četiri Molotovljeva koktela, piše Telegraf.rs.

- Nijemi smo pred ovom tragedijom. Ogromna ljudska tragedija. Jutros oko 8:40 sati dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora, prijavila je da je u školu ušlo dijete s vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8:42 sati pozvalo N.N. lice i predstavilo se kao K.K. i rekao je da je upucao više lica. Dolaskom policije na lice mjesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od dječaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo - sedam devojčica i jedan dečak - rekao je jučer Milić.

Dodao je da je dvoje djece životno ugroženo.

- Odmah nakon navedenog događaja na licu mjesta smo lišili počinioca. Pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično djelo i četiri Molotovljeva koktela. Imao je spisak djece koje je planirao da likvidira. Motiv još nije utvrđen. Niti nam je rekao. Izabrao je iz razloga što je učionica historije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odjeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu, koju je pripremio i ponio četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbjeđenja, nakon toga se okrenuo ka djevojčici koja je bila dežurna i, pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života – rekao je Milić jučer.

Uhapšen otac

Otac dječaka V. K. je uhapšen. Ministar policije Bratislav Gašić je naveo kako je otac dečaka izjavio da su oba pištolja bila zaključana u sefu pod šfrom, ali očigledno da je dijete imalo šifru.

Povrijeđena djeca nalaze se u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Tiršovoj i u Urgentnom centru UKC Srbije. Dvoje djece je ugroženo: djevojčica koja je pogođena u glavu i koja je operisana, i dječak koji je u UC.

Zbog ove tragedije proglašena je trodnevna žalost od petka, 5. maja, do nedelje, 7. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.