MUP KS

U Vogošći zaplijenjeno 248 mašina za rudarenje kriptovaluta: Vrijede 1,2 miliona dolara

Akcija "Start" u kojoj su uhapšeni Hadžibajrić i ostali

Zaplijenjeni luksuzni automobili, novac, nakit - Avaz
Zaplijenjena vozila i nakit - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+29
A. O.

12.5.2023

Operativno-taktička akcija „Start“ koju su realizovali policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod nadzorom tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, rezultat je višemjesečne intenzivne saradnje ostvarene i s međunarodnim policijskim partnerima, u prvom redu EUROPOL-om, ali i Uredom FBI. Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo dao je značajan doprinos u pripremi ove akcije.

Aktivnostima koje su koordinirali postupajući tužioci, obuhvaćeno je više od deset pravnih i fizičkih osoba zbog sumnji u organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima.

Više od 150 policijskih službenika Sektora kriminalističke policije i policijskih uprava, uz policijske službenike Sektora za policijsku podršku, izvršilo je pretrese na 30 lokacija na području Kantona Sarajevo – stambenih objekata, poslovnih i službenih prostorija. U pretresima je, između ostalog, pronađen gotovi novac u iznosu od gotovo 200.000 KM u različitim valutama (44.950 KM, 64.950 €, 11.195 AED, 11.450 RUB), skupocjeni nakit, tri pištolja uz više stotina komada municije, 248 mašina za rudarenje kriptovaluta – vrijednost samih uređaja približno 1.200.000 dolara, te značajne količine sredstava u kriptovalutama. Za devet fizičkih i šest pravnih lica, Državna agencija za istrage i zaštitu izvršila je privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 429.820 KM i 82.289 eura.

Privremeno je oduzeto i šest luksuznih putničkih motornih vozila (Audi, Mercedes x 2, BMW, VW Tiguan, Peugeot).


Zbog sumnje u počinjenje krivičnih djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi, sedam osoba je lišeno slobode i predato u postupanje nadležnim tužilaštvima, dok su dvije osobe trenutno nedostupne i za njima su raspisane potjernice.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo još jednom se dokazala kao pouzdan partner domaćim i međunarodnim institucijama u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te nastavlja intenzivan operativni rad na ovom i drugim predmetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.