BIVŠI DIREKTOR UIO BIH

Kemal Čaušević oslobođen optužbi za pranje novca: Potvrđeno mu pet i po godina, oduzeto 1,7 miliona KM

Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina

Kemal Čaušević. N. Šaljić / Avaz

Piše:

26.5.2023

Bivši direktor UIO BiH Kemal Čaušević oslobođen je za pranje novca pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

Potvrđena je presuda po kojoj mu se izriče pet i po godina zatvora te mu se oduzima 1,7 miliona vrijedna imovina.

Podsjetimo, ovo je drugostepena presuda. Oduzeto je 1,7 miliona KM.

Kako je ranije pravosnažna osuđen na 5,5 godina zatvora za primanje dara to je donesena odluka da mu se oduzima imovinska korist u iznosu od 1.722.000 KM. 

Apelaciono vijeće kojim je predsjedavao sudija Hilmo Vučinić prihvatilo je prijedlog Tužilaštva BiH i donesena je privremena mjera kojom mu je Čauševiću blokirana imovina. Čaušević ne  ne može raspolagati sa osam nekretnina dok ne uplati pomenuti iznos od 1,7 miliona KM. 

Na upit novinara, Kemal Čaušević je kazao da ne zna kako će isplatiti taj iznos. Također je rekao da je svjestan da će sada morati u zatvor na izdržavanje kazne od 5,5 godina zbog primanje dara.  

Čaušević je također iskoristio situaciju te u izjavama nakon ročišta izvrijeđao državne tužioce Olega Čavku i Dubravka Čamparu koji su postupali u ovim predmetima.


Podsjećamo, izricanje presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim za pranje novca i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je Odbrana ocijenila da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017., a prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi te pranja novca Sud je donio u maju 2021. godine. U presudi je navedeno da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura s netačnim podacima, tražeći da mu kao protivuslugu daju iznos od 1.000 KM po uvezenom kamionu, na što su njih dvojica pristali te mu davali novac u Sarajevu i Banjoj Luci.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković. Sadiković je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivnje sklopljenom s Tužilaštvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.