KANTONALNI SUD U SARAJEVU

Ročište za ubistvo sarajevskih policajaca: Evo s kojih objekata su izuzeti videosnimci

Saslušan je i Jusuf Karić, koji je 23. oktobra 2018. godine prijavio da mu je obijen automobil Audi 6

Advokat Tomić i optuženi Macan. Avaz

Piše: Eldar Abaz

13.6.2023

U Sarajevu pred Kantonalnim sudom danas je nastavljen pretres u predmetu "Sava Marinković i drugi" koji se odnosi na slučaj ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Prvo ročište

Početkom februara održano je prvo ročište u slučaju ubistva sarajevskih policajaca i od tada su pred Kantonalnim sudom Sarajevo, kao svjedoci Tužilaštva KS, svjedočili inspektori SIPA-e i službenici MUP-a KS, koji su bili članovi specijalnog istražnog tima koji je oformljen isključivo radi ovog slučaja.

Na današnjem ročištu saslušana je Nevenka Petrović, majka Tomislava Petrovića, u čijem je posjedu bio automobil koji je kasnije prodat.

Istakla je da je po automobil njenog sina došao njegov prijatelj Marko Trifković, rekavši da je njegov automobil u kvaru i da mu je potreban ovaj za put.

Saslušanje svjedoka

Saslušan je i Jusuf Karić, koji je 23. oktobra 2018. godine prijavio da mu je obijen automobil Audi 6, te da ga je na parkingu te noći, kada se parkirao, nepoznati mladić s kapuljačom upitao da li bi mu prodao auto.

U svom iskazu Karić je naveo da nepoznati momak s kapuljačom, koji mu je te noći prišao, asocira na trećeoptuženog.

Svoj iskaz su dali i Mirsad Zeković, policijski službenik MUP-a KS, odjel Novi Grad, koji je radio kao službeno lice te prikupljao operativne podatke za ubistvo policajaca. U svom iskazu je istakao da je izuzeo CD s jednog objekta čije kamere pokrivaju taj dio ulice.

Salušan je i Mehmed Spahić Adil, također policijski službenik odjela kriminalne policije, koji je istakao da se po službenoj dužnosti uputio na lice mjesta, kako bi provjerio nadzorne kamere s obližnjih objekata.

Tim povodom je, dana 26. oktobra 2018. godine, uz odobrenje Kantonalnog suda izuzeo videosnimak koji je snimila kamera s marketa "Bingo".

Veći broj objekata

Jedan od svjedoka bio je i Alen Čutuk, također policijski službenik, diplomirani pravnik i istražitelj MUP-a KS, koji je u svom iskazu istakao da je 26. oktobra 2018. godine izuzeo snimak s videonadzora marketa “Merkator”, te 30. i 31. snimke s videonadzora Kulturnog centra, odnosno rezidencije Saudijske Arabije i Toplana.

Videosnimke s Bosanske džamije izuzela je Slobodanka Nišić, također policijska služenica MUP-a KS, koja je u svom današnjem iskazu navela da je, usmenom naredbom Suda, izvršila izuzeće CD-a nadzornih kamera sa spomenutog objekta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.