AFERE

Na naplatu stižu aferimi Abdulaha Skake: EYOF je Pandorina kutija!

Bivši gradonačelnik Sarajeva uhapšen zbog mućki sa savjetnicima, ali ga nezakonitosti u vezi s organizacijom EYOF-a ne smiju i neće zaobići

Skaka: Tužilaštvo vodi poseban predmet. Avaz

Miralem  Aščić

13.6.2023

Uporedo s brojnim zloupotrebama položaja, trošenjem budžetskog novca, malverzacijama sa savjetnicima, mućkama u vezi s izborom gradonačelnika, Tužilaštvo Kantona Sarajevo Abdulaha Skaku, uhapšenog i pritvorenog bivšeg gradonačelnika Sarajeva, istražuje i zbog afere EYOF.

Skaka je uhapšen i pritvoren u akciji „Vizionar“ zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela, između ostalog - zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi.

Milioni maraka

Ali, jedan od najvećih skandala, što je, ustvari, Pandorina kutija s obzirom na količinu utrošenog novca, svakako je organizacija sportske manifestacije EYOF 2019, održane u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Podaci koji su nakon održavanja izašli u javnost šokirali su mnoge - 8 miliona eura, odnosno oko 16.000.000 KM je utrošeno, a onda se postavilo pitanje - na šta je utrošen novac.

Usto su se javni tenderi i zaključeni ugovori debelo razlikovali kada je riječ o novcu. Sve ovo provjerava Tužilaštvo KS. Skaka je uhapšen zbog mućki sa savjetnicima, ali ga EYOF ne smije i, kako stvari stoje, neće zaobići.

Naime, samo je na infrastrukturu potrošeno gotovo 5 miliona KM (2.250.000 eura), a 12.000.000 KM (6 miliona eura) na organizacioni dio sedmodnevnog sportskog događaja. Međutim, brojne organizacije koje se bave praćenjem procedura javnih nabavki tada su rekle da su od samog početka priprema za EYOF 2019. godine potrošnju novca pratile netransparentnosti.

Gotovo 200.000 KM (100.000 eura) određenih za manifestaciju potrošeno je nenamjenski, utvrđeno je finansijskom istragom, koja je pokazala i brojne nelogičnosti te sa svime upoznala Tužilaštvo KS.

Bliski SDA

Istražuje se i kako je ceremonija otvorenja na stadionu Koševo dodijeljena konzorciju koji čine firme „Monogram” d.o.o. Sarajevo i samostalna radnja BMS iz Vogošće. Firma „Monogram“ osnovana je u februaru 2018. godine i EYOF im je bio prvi zvanični posao, zbog čega je bilo upitno iskustvo kompanije.

U planu javnih nabavki cijena organiziranja bila je približno 340.000 KM (170.000 eura), dok je završna cijena s PDV-om iznosila više od 900.000 KM (450.000 eura). Jedino poznato o „Monogramu“ jeste da je firma radila predizborni spot za SDA, stranku čiji je kadar upravo Skaka.

Prema planu javnih nabavki, cijene svih usluga bile su znatno niže, dok su cijene dodijeljenih ugovora znatno premašile vrijednosti. Za hotelske usluge plan je bio da se utroši 900.000 KM (450.000 eura), a utrošeno je više od 2,5 miliona KM (1,25 miliona eura). Plan je bio da se tender raspiše u julu, a raspisan je tek u decembru 2018. godine.

Pitanje smještaja

Postavljana su i pitanja u vezi sa smještajem za učesnike EYOF-a, te kako je moguće da je tender za nabavku hotelskih usluga raspisan posljednjeg dana 2018. godine, a informacija o tome gdje će biti sportsko ili olimpijsko selo pojavila se mjesecima ranije.

Privatne kompanije i hoteli

Uvidom u raspisane tendere na službenoj stranici EYOF-a 2019. uočljivo je da je javni poziv za dostavljanje ponuda za stavku “ostale hotelske usluge”, čija je vrijednost gotovo 580.000 KM (290.000 eura), raspisan krajem januara 2019. godine i zatvoren tek 8. februara, dva dana prije otvorenja manifestacije.

Najveći dio novca od osam miliona eura dobile su privatne kompanije i hoteli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.