DOSJE

Bivši gradonačelnik Sarajeva mora u Tužilaštvo: Skaka se znoji zbog EYOF-a!

Na šta se potrošilo 16 miliona KM za sportsku manifestaciju

Skaka: Tužilaštvo KS odranije ima mnoštvo formiranih predmeta protiv njega. Printscreen

Nerma Ajnadžić

17.5.2023

Abdulah Skaka, bivši gradonačelnik Sarajeva i ambasador BiH u Kataru, kako je „Dnevni avaz“ jučer objavio, dobio je poziv za saslušanje u Tužilaštvu KS.

Brojne afere

U pozivu se navodi 22. maj, odnosno ponedjeljak sljedeće sedmice, međutim, još nije poznato u kojem svojstvu će dati iskaz.

No, u vrijeme svog obitavanja po Sarajevu Skaka je itekako često bio „top tema“ zbog afera koje su mu stavljane na teret i na osnovu kojih su formirani predmeti u Tužilaštvu KS.

Na poziciju ambasadora u Kataru imenovan je 23. decembra 2021. godine, dok je 27. decembra potvrđena optužnica u aferi „Snimak“ protiv Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića (svi kadrovi SDA) zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi. Upravo na spornom snimku se, između ostalog, govori o načinu na koji je Skaka izabran za gradonačelnika.

Među drugim aferama su i ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu FBiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre (za izradu glavnog projekta rekonstrukcije zgrade “Vječna vatra” planirano je 400.000 KM, a za kompletnu adaptaciju čak četiri miliona KM), zakonitost rada Gradske uprave i gradonačelnika od velikog broja zapošljavanja, odluka i prijedloga kojima je Skaka mijenjao organizaciju poslova Gradske uprave, zapošljavanja (svježe zaposleni savjetnici iz Općine Trnovo preko noći prebačeni u Skakine kancelarije) na koje je ukazala Finansijska policija FBiH, osvjetljavanje puta do njegove vikendice, i to od javnog novca, brojni troškovi bez opravdanja, kupovina telefona, zaduživanje Grada Sarajeva...

No, jedan od najvećih skandala svakako je organizacija sportske manifestacije EYOF 2019, održane u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Podaci koji su nakon održavanja izašli u javnost šokirali su mnoge – 8 miliona eura, odnosno oko 16.000.000 KM je utrošeno, a onda se postavilo pitanje na šta. Usto su se javni tenderi i zaključeni ugovori debelo razlikovali kada je u pitanju novac.

Prvi posao

Na infrastrukturu je potrošeno oko 5 miliona KM (2.250.000 eura), a 12.000.000 KM (6 miliona eura) na organizacioni dio sedmodnevnog sportskog događaja. Međutim, brojne organizacije koje se bave praćenjem procedura javnih nabavki tada su rekle da su od samog početka priprema za EYOF 2019. godine potrošnju novca pratile netransparentnosti.

Oko 200.000 KM (100.000 eura) određenih za manifestaciju potrošeno je nenamjenski. Potom su na red došli veliki poslovi. Najveći od njih, ceremonija otvorenja na stadionu Koševo dodijeljena je konzorciju koji čine firme „Monogram” d.o.o. Sarajevo i samostalna radnja BMS iz Vogošće. Firma „Monogram“ osnovana je u februaru 2018. godine i EYOF im je bio prvi zvanični posao, zbog čega je bilo upitno iskustvo kompanije.

U planu javnih nabavki cijena organiziranja bila je oko 340.000 KM (170.000 eura), dok je završna cijena s PDV-om iznosila više od 900.000 KM (450.000 eura). Jedino poznato o „Monogramu“ jeste da je firma radila predizborni spot za SDA, inače stranku čiji je kadar upravo Skaka.

Hotelske usluge

Prema planu javnih nabavki, cijene svih usluga bile su puno niže, dok su cijene dodijeljenih ugovora znatno premašile vrijednosti. Za hotelske usluge plan je bio da se utroši 900.000 KM (450.000 eura), a utrošeno je više od 2,5 miliona KM (1,25 miliona eura). Plan je bio da se tender raspiše u julu, a raspisan je tek u decembru 2018. godine.

Pitanje smještaja

Postavljala su se i pitanja oko smještaja za učesnike EYOF-a te kako je moguće da je tender za nabavku hotelskih usluga raspisan posljednjeg dana 2018. godine, a informacija o tome gdje će biti sportsko ili olimpijsko selo pojavila se mjesecima ranije.

Uvidom u raspisane tendere na službenoj stranici EYOF-a 2019. uočljivo je da je javni poziv za dostavljanje ponuda za stavku "ostale hotelske usluge", čija je vrijednost oko 580.000 KM (290.000 eura), raspisan krajem januara 2019. godine i zatvoren tek 8. februara, dva dana prije otvorenja manifestacije.

Najveći dio novca od osam miliona eura dobile su privatne kompanije i hoteli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.