USPJEŠNA AKCIJA

Prisilno udaljena dva strana državljana iz BiH zbog nezakonitog boravka

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizovano je prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama

Udaljeni stranci. SPS

A. O.

21.6.2023

Služba za poslove sa strancima jučer je u poslijepodnevnim satima izvršila postupak prisilnog udaljenja dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla. Predmetna lica su nezakonito boravila u Bosni i Hercegovini a prije udaljenja su bila smještana pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

S Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizovano je prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu s EU standardima i procedurama. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetna lica otpratili su do zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima je intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja, što je kao jedan od prioriteta prepoznato i u akcionom planu EU za zapadni Balkan. Od početka godine Služba je realizovala 258 dobrovoljnih povrataka i 25 prisilnih udaljenja migranata u njihove zemlje porijekla i o tom pitanju Služba za poslove sa strancima je lider u regionu.

Provođenjem postupka prisilnih udaljenja napravljen je značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredijeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.