VIĐEN U KOTOR-VAROŠI

Zdravko Samardžija: Čuo da je optuženi vodio pregovore o predaji naoružanja

Čuo sam da je vodio pregovore o predaji oružja i vlasti, rekao je Buha

Kotor-Varoš. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

4.7.2023

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je optuženog Zdravka Samardžiju viđao u Kotor-Varoši dok je tu bio na zadatku sa specijalnom jedinicom iz Banje Luke.

Trifko Buha rekao je da se na početku rata zaposlio kao magacioner u Centru službi bezbjednosti (CSB) u Banjoj Luci i da je kasnije radio u magacinima specijalne jedinice koja je formirana pri ovom centru.

Predaja oružja

On je naveo da je većina pripadnika ove jedinice otišla u Kotor-Varoš sa, kako pretpostavlja, zadatkom preuzimanja vlasti. Kazao je da je tu povremeno viđao i Samardžiju, koji je bio pripadnik Državne bezbjednosti.

- Čuo sam da je vodio pregovore o predaji oružja i vlasti - rekao je Buha.

On je naveo da su po okolnim naseljima vođeni pregovori o predaji naoružanja. Kazao je da su civili dovođeni u policiju u Kotor-Varoši i da su s njima obavljani razgovori. Šta je s njima kasnije bilo nije mu poznato, ali je rekao da je postojao zatvor.

Svjedok je kazao da su vođene akcije na tom području. Napomenuo je da je tu bilo i pripadnika nekih paravojnih jedinica.

Buha se saglasio s braniocem Slobodanom Perićem da je specijalni odred formiran u namjeri da se stave pod kontrolu paravojne jedinice. Potvrdno je odgovorio na sugestiju branioca da nije bio cilj zauzimanje Kotor-Varoši, koja je već bila u sastavu RS, nego da je CSB rasporedio svoje snage zbog određenih terorističkih aktivnosti.

Snajperska djelovanja

- Vodile su se borbe, bilo je snajperskih djelovanja - rekao je Buha.

Samardžija je optužen da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB-a Banja Luka, bio dio udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno uklanjanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja Kotor-Varoši. Na teret mu je stavljen progon civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – nezakonitim zatvaranjem, mučenjem, ubistvima, silovanjem, deportacijom i drugim nečovječnim djelima, kao i uništenje imovine i vjerskih objekata.

Svjedok Aleksa Vučanović je kazao da je bio angažovan u rezervnom sastavu policije u Kotor-Varoši. Ispričao je kako su noć uoči 11. juna 1992. pozvani s ciljem preuzimanja grada i da je on bio u grupi zaduženoj za bolnicu.

- Vidio sam da je prošla specijalna jedinica - rekao je svjedok, dodavši da je čuo da su privođeni neki ljudi.

Vučanović je kazao da je poslije 15-ak dana raspoređen kao stražar u zatvoru koji se nalazio iza Suda. On je naveo da su u zatvoru bili upravnik i tri stražara, a da su u nekoliko prostorija bili zatvorenici, kojih je maksimalno bilo stotinjak.

On je rekao da je poznavao većinu zatvorenih ljudi, koji su bili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Kazao je da su ih uglavnom specijalci vodili na ispitivanje. Dodao je da su bila i dva smrtna slučaja zatvorenika koji su bili pretučeni.

- Doveli su ih tako specijalci - rekao je Vučanović.

Branilac Perić je sugerisao da su lica privođena zbog ilegalnog naoružanja i otvaranja vatre po gradu. Svjedok je kazao da je nešto čuo, ali da nema konkretnih saznanja. Potvrdio je da mu je poznato da su Srbi bili zatvarani u Večićima i da su neki paljeni.

Suđenje se nastavlja 28. avgusta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.