ORGANIZIRANI KRIMINAL

Reketarili po Mostaru, dizali uzrak automobile, pokušali ubistvo, rasturali drogu

Đugumu se na teret stavlja prostitucija i trgovina ljudima, podvodio 14-godišnjakinju

Kantonalni sud u Mostaru. Avaz

Meliha Smajkic

4.7.2023

Čitanjem obimne optužnice danas je u Kantonalnom sudu u Mostaru pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Danijela Dalipagić-Rizvanović, a u kojem su Elis Sultanić i Merima Ćatić, počelo suđenje Sadi Đugumu (45), Adnanu Šljiviću (37) i Alenu Fali (32), kao i Ismetu Vrci zvanom Hipa (63) i Armina Pajića (47). 

Đugum, Šljivić i Fale su optuženi su za organizirani kriminal iz člana 342, stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona F BiH, a u vezi sa krivičnim djelima izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, podstrekivanje na ubistvo, iznuda, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Među krivičnim djelima koja su navedena u optužnici su i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje.

Također, Đugumu se na teret stavlja i navođenje na prostituciju te trgovinu ljudima. Vrce i Pajić su optuženi za druga krivična djela. Vrce se tereti da je počinio krivično djelo nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz čl. 371. st.2. u vezi sa st.1 KZ F BiH, dok se Armin Pajić tereti za pomaganje u izvršenju krivičnog djela izazivanja opće opasnosti iz čl. 323. st.1. KZ FBIH u vezi sa čl.33.st.2 u vezi st.1. KZ FBIH.

U obimnoj optužnici ispisanoj na preko 80 strana, koju je postupajući tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona , Kemal Maksumić čitao više od sat, između ostalog je navedeno da je Đugum organizirao grupu koju su činili Šljivić, Fale, Miran Voljevica, a koji se nalazi u bjekstvu, i drugi njima poznati. Oni su, prema optužnici, tokom 2019. sve do avgusta 2021.godine reketirali dvojicu Mostaraca, uz ozbiljne prijetnje i oružjem, od kojih je jedan, zbog stalnih prijetnji, iz straha za vlastitu i sigurnost svoje porodice napustio BiH!

Također, Đugumu se na teret stavlja da je podstrekivao Šljivića i Voljevicu da ubiju Konstantina Vasojevića, poznatijeg kao dr.Alen Azarić, koji je nedavno preminuo, zbog njegovog navodnog duga prema određenim osobama iz Slovenije u iznosu od 700.000 do milion KM. Šljivić i Voljevica su tada na Azarićevu kuću u naselju Podpetak ispalili „zolju“, a do lokacije ih je vozio Pajić. Ova grupa se tereti i za aktiviranje eksplozivnih naprava u naselju Tekija pod dva automobila Mercedes, a koja je koristio Gani Kovači, ali i na drugim lokacijama.

Prema optužnici,Đugum , Šljivić i Fale, kao i Voljevica su rasturali drogu, spid, kokain i marihuanu na području Mostara. Navedeno je da su Šljivić i Fale kilogram spida Đugumu plaćali po cijeni od 1.300 eura po kilogramu, a kokain po cijeni od 50 do 55 eura po gramu, a koju su dalje prodavali konzumentima po Mostaru...

Posebno mučan dio optužnice se odnosio na optužbe protiv samog Đuguma za prostituciju i navođenje od 2012.godine kada je,kako je navedeno, upoznao tada maloljetnu S.H. te je, zapravo, kao 14-godišnju djevojčicu navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga. Također, to se ponovilo i tri godine kasnije, kada ona ni tada nije bila punoljetna, a koju je uz povremenu upotrebu sile, opojnih droga i alkohola doveo u stanje potčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.