PRVOSTEPENA PRESUDA

Novović i Pjano oslobođeni optužbi za zločine u Foči

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti

Spomenko Novović i Borislav Pjano. Sud BiH

A. O. / BIRN BiH

6.7.2023

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao prvostepenu presudu kojom je Spomenka Novovića i Borislava Pjanu oslobodio optužbi za zločine počinjene u Foči tokom 1992. godine.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Mediha Pašić je u obrazloženju presude rekla kako Sud van razumne sumnje nije mogao utvrditi da su optuženi počinili djela koja su im stavljena na teret, te su oslobođeni po svim tačkama optužnice.

Novović i Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće, a na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica Republike Srpske, počinili progon kao pripadnici tih snaga.

Novović se, između ostalog, tereti da je 7. maja 1992. u Dragočavi s drugima udarao Ismeta Jerkovića, koga je potom jedan od vojnika ubio, a krajem juna usmrtio grupu civila i nakon nekoliko dana zapalio kuću u kojoj su bila njihova tijela.

Pjano je optužen da je u augustu 1992. u mjestu Potpeće učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba, a prema optužnici, iz kuće je izvedeno 11 žena i djece, dok je šest zarobljenih civila ubijeno. Pjano je, kako se navodi, pucao kroz prozor kuće u kojoj su bili zatvoreni, dok su drugi bacili bombu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.