SUD BIH

Suđenje za ratne zločine: Paljenje kuća, zarobljavanje i maltretiranje u Foči

Spomenko Novović i Borislav Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće

Spomenko Novović i Borislav Pjano. BIRN BiH

S. S. / Birn

28.9.2022

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Državnog Tužilaštva, u čijoj kući je, prema optužnici, ubijeno šest Bošnjaka, dala je svoj iskaz posredstvom međunarodne pravne pomoći, videolinkom iz Švedske.

Nura Fazlić je na suđenju Spomenku Novoviću i Branislavu Pjani kazala da je sa šestero djece živjela u selu Podpeće, na području Foče, do augusta 1992. godine, kada, kako je rekla, srpska vojska dolazi u selo.

- Čula se pucnjava, počeli su paliti kuće - kazala je Fazlić.

Ona je ispričala kako su tada, zajedno s pet ili šest vojnika, došla braća Miroslav i Branislav Pjano, koje je odranije poznavala.

- Jedan od njih me je pokušao uhvatiti za grudi, ali sam se otela - rekla je svjedokinja.

Ispričala je kako su žene i djecu zatvorili u njenu kuću, dok su muškarci bili na livadi ispred kuće. Zatim su im naredili da krenu prema kamionu, kazala je svjedokinja.

- Kada smo išli preko groblja, nema ni 100 metara od kuće, čula se pucnjava, a potom sam vidjela plamen i dim iz svoje kuće - ispričala je Fazlić.

Mjesto Potpeće

Branislav Pjano je optužen da je u augustu 1992. u mjestu Potpeće učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatvaranju 17 osoba, zajedno s Miodragom Nikačevićem, koji je u bjekstvu, te Miroslavom Pjanom, nastanjenim u Srbiji. Prema optužnici, iz kuće je izvedeno 11 žena i djece, a šest zarobljenih civila je ubijeno. Pjano je, kako se navodi, pucao kroz prozor kuće u kojoj su bili zatvoreni, dok su drugi bacili bombu.

Fazlić je rekla da su ih tada kamionima odvezli u Foču, a da je ona odvedena u Stanicu javne bezbjednosti, gdje ju je, kako je kazala, ispitivao Miroslav Pjano.

- Pitao me je sve, a ono što nisam znala, on bi me šamarao. Valjda ga je ruka zaboljela, pa me je kasnije tukao lopaticom za ugalj. Sva sam krvava bila - rekla je Fazlić.

Tokom ispitivanja, kako je kazala svjedokinja, u prostoriju je ušao Branislav Pjano.

- On je uzeo nož i rekao da će mi odsjeći uho - ispričala je svjedokinja.

Nakon toga su je odveli u sportsku dvoranu "Partizan", gdje ostaje zatočena mjesec dana.

- Dolazili su, tražili zlato i pare, a ako nemamo, tukli su nas. Neke mlađe žene su odvodili u toalet da ih siluju - ispričala je Fazlić.

Alija Jerković u teškom zdravstvenom stanju

Iz hale “Partizan” autobusima su ih odvezli do Miljevine, pa potom u Kalinovik, gdje su im rekli da će njih 25 biti razmijenjeno, ispričala je Fazlić. Nakon toga su na Rogoju razmijenjeni, i Nura je, kako se prisjetila, došla do Tarčina, gdje je prvi put vidjela svoju djecu, koja su ranije pobjegla iz Foče.

Spomenko Novović i Borislav Pjano su optuženi za ubistva, nečovječna postupanja, zatvaranja i pljačku civila bošnjačke nacionalnosti u periodu od aprila do septembra 1992. godine u mjestima Dragočava, Šube i Potpeće. Na teret im je stavljeno da su, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih jedinica RS, počinili progon.

Novović i Pjano su optuženi po tri tačke optužnice za odvojene događaje. Novoviću su na teret stavljena ubistva, nečovječno postupanje i paljenje imovine.

Državno tužilaštvo predočilo je Sudu BiH da svjedok Alija Jerković, koji živi u Švedskoj, odbija svjedočiti te da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.

Tužilac Mersudin Pružan predložio je da se njegov iskaz pročita, te će se na narednom ročištu Odbrana očitovati o tome.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. oktobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.