LIČNOST DANA

Povratak crnogorske diplomatije na svjetsku scenu

Dva amandmana koja je dala Crna Gora, značajno doprinose donošenju Rezolucije o Srebrenici u UN-u

Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore. Vlada Crne Gore

18.5.2024

U trenucima kada raste dramatika vezana za veliku političku i diplomatsku borbu hoće li Ujedinjeni narodi makar malo oprati svoj obraz usvajanjem Rezolucije o Srebrenici, koju su kao njihovu demilitaroizovanu zonu prepustili Mladiću da počini genocid, potpuno neočekivano pojavila se inicijativnost crnogorske diplomatije gotovo za sve iznenađujuće, ali veoma dobrodošla, Crna Gora je ponudila dva amandmana koja u mnogome relaksiraju situaciju u korist Rezolucije. 

Činjenica da su amandmani uz blage inovacije ušli u konačan tekst prijedloga rezolucije koji ide na glasanje, veliki doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti. 

Ali, i prvi put nakon dužih godina, povratak njene diplomatije na veliku svjetsku scenu. 

Crna Gora se pokazala odgovornim susjedom, a već je odranije poznato da između BiH i Crne Gore nema skoro nikakvih međudržavnih problema. 

Ministar Ivanović pripada novoj generaciji crnogorskih političara na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem. Radi se o ekipi veoma obrazovanih i pragmatičnih političara okrenutih razvoju ove države. 

Inače Ivanović je rođen 1986. godine u Podgorici. Diplomirao je na Odsjeku na Filozofiju Univerziteta u Bolonji u Italiji, a doktorirao je na Odsjeku za Filozofiju i religijske studije Norveškog Univerziteta za nauku i tehnologiju u Trondhajmu. 

Završio je postdiplomske profesionalne studije u oblasti diplomatske prakse pri Institutu UN-a za istraživanje i obuku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.