NBA FINALE

Boston Seltiksi pobijedilli Dončićeve Maverikse i osvojili rekordnu titulu!

Nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP) dobio je Džejlen Braun

Seltiks na prvom mjestu. AP

18.6.2024

Košarkaši Boston Seltiksa pobijedili su Dalas Maverikse u petoj utakmici rezultatom 106:88, te tako osvojili titulu NBA lige (4:1 finalna serija).

Ovo je bila 18. titula prvaka za Seltikse u historiji i sada su ponovo usamljeni na prvom mjestu s jednom više od Lejkersa.

Razlika je rasla

Seltiksi su od samog početka dominirali i ništa nisu prepustili slučaju, pa su na poluvremenu već imali 21 poen prednosti, a razlika je rasla i do 26 poena.

Do pobjede u ovoj utakmici vodio ih je Džejson Tejtum s 31 poenom, 11 asistencija i osam skokova, dok je Džejlen Braun dodao 21, uz osam skokova.

Nije Dalasu pomogao ni Luka Dončić koji je postigao 28 poena. Najveći krivac za to je Kajri Irving koji je bio drugi najefikasniji kod Maveriksa, a upisao je svega 15 ubačaja.

Nagradu za najkorisnijeg igrača finala (MVP) dobio je Džejlen Braun. On je u prosjeku bilježio 20.8 poena, te po pet skokova i asistencija i bio je glavna uzdanica Seltiksa u historijskom uspjehu.

18. titula

Ovo je njihova 18. titula prvaka NBA lige i prva još od 2008. godine.

NBA sezona 2023/24 je sada službeno gotova, a sada nam slijedi standardan ciklus: Draft, Free Agency (počinje 1. jula), a onda kreću pripreme do oktobra kada starta nova sezona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.