SLUČAJ "DŽENAN MEMIĆ"

Danas izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza: Hoće li otac Muriz dobiti zrnce pravde

Tužioci su u završnim riječima zatražili da Sud optužene proglase krivima, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu

Arijana Memić, Muriz Memić i Alisa Mutap. Armin Durgut / PIXSELL - Avaz

21.7.2023

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine, koje čine sudija Staniša Gluhajić, kao predsjedavajući Vijeća, te sutkinje Azra Miletić i Amela Huskić, izreći će danas drugostepenu presudu u predmetu protiv Zijada Mutapa, Alise Ramić (ranije Mutap), Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Presuda će biti izrečena u 11 sati.

Bitne povrede

U saopćenju Suda BiH koje je najavilo izricanje presude, a za koju je zainteresirana cjelokupna javnost u BiH, navedeno je da se optuženi terete da su pristupili grupi za organizirani kriminal koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške i opasne po život tjelesne povrede 8. februara 2016. godine, usljed kojih je preminuo.

- Prikrivanjem dokaza i počinilaca, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate poduzimali su radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinioce i stvarni način na koji je Dženan Memić povrijeđen - navedeno je u saopćenju.

Poznato je da je Prvostepeno vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao sudija Branko Perić u novembru prošle godine Mutapa i ostale oslobodio optužbi.

U javnosti je ostala upamćena kontroverzna izjava sudije Perića, koji se na kraju obratio Dženanovom ocu riječima: "Gospodine Memiću, vjerujem da je postupak bio potresan, nemojte gubiti nadu, Vaša borba nije samo Vaša.“ Perić je, također, kazao da Alisa Mutap nije imala amneziju te se zapitao „da li zna nešto više“.

Nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je u martu ukinulo oslobađajuću presudu. Državni tužioci Dubravko Čampara i Ćazim Hasanspahić žalili su se zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Na ponovnom suđenju pred Apelacionim vijećem na kojem su preuzeti dokazi iz prvostepenog postupka, u sudnici su reproducirani iskazi IT vještaka Irhada Kosa, te neuropsihijatra dr. Abdulaha Kučukalića i vještaka sudske medicine Hamze Žuje, koji su i saslušani.

Kao novi svjedok Tužilaštva, saslušan je i neurohirurg dr. Kemal Dizdarević, čije je svjedočenje Prvostepeno vijeće odbilo. Apelaciono vijeće odbilo je prijedloge dokaza koje su iznijeli advokati Zijada Mutapa i Alise Ramić.

Fingiranje dokaza

Tužioci su u završnim riječima zatražili da Sud donese "jedinu ispravnu odluku" i da optužene proglase krivima. Naveli su da su posljedice krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, a to su prikrivanje i fingiranje dokaza kako bi se istraga odvela u krivom smjeru, izuzetno teške, da porodica i javnost ni danas, nakon sedam i po godina, ne zna šta se tačno desilo.

- Imamo porodicu koja sedam godina hoda po sudnicama, još ne zna ni zrnce istine - rekao je tužilac Hasanspahić.

Naveo je i da je pred Apelacionim vijećem "prvi put dr. Hamza Žujo imao priliku da, nakon sedam godina, lišen svih pritisaka, kaže da je Dženan Memić svog napadača gledao u lice".

Hasanspahić je kazao kako optuženi Hasan Dupovac nije bio na uviđaju 8. februara, ali da je nakon toga od 9. februara "prisutan na svim mjestima i da to Mutap uredno evidentira u svom dnevniku". Citirao je i dio u kojem se kaže kako se "slučaj vodi kao saobraćajna nesreća i vodi ga Dupovac".

- Nemojte upasti u zamku kao Pretresno vijeće - nije ovo dnevnik ucviljenog oca. Ucviljeni otac je iza mene (Muriz Memić, op. a.). To je oštećeni u ovom predmetu - kazao je tužilac govoreći o dnevniku Zijada Mutapa.

Odbrana optuženih je u završnim riječima zatražila oslobađajuću presudu, tvrdeći da krivica optuženih nije dokazana.

- Tužilaštvo je bilo dužno izvan svake razumne sumnje dokazati: šta se desilo, da Ramić zna šta se desilo, da nije zadobila potres mozga, da ta povreda nije mogla dovesti do gubitka pamćenja, da nije pretrpjela traumu koja je mogla dovesti do amnezije i, na kraju, njen status od svjedoka, oštećene, optužene i osuđene u javnosti - naveo je advokat Goran Dragović, kazavši da sve počiva na hipotezama "šta bi bilo kad bi bilo".

Ukoliko bi Apelaciono vijeće preinačilo prvostepenu presudu i optužene proglasilo krivima, onda bi konačnu odluku donijelo Trećestepeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

Uloga Alise Mutap

Tužilac Ćazim Hasanspahić se u završnoj riječi osvrnuo na ulogu Alise Mutap, kazavši kako "ona zna ubicu i zna šta se dogodilo", te da je Tužilaštvo to dokazalo i novim dokazima. Podsjetio je na iskaze zaštićenih svjedoka koji su rekli da je kritične noći zaustavljeno vozilo Hitne pomoći i da je njoj neko rekao: "Ti odsad imaš amneziju."

- Čak i bez iskaza dr. Kemala Dizdarevića, Kantonalni sud je u svojoj presudi naveo da se stječe dojam da Alisa Mutap zna šta se desilo, ali ne želi da kaže - kazao je Hasanspahić te dodao da se "u anamnezi ne sjeća, a u nalazima koje radi neko drugi nema potvrde toga".

Dodao je da je nesporno utvrđeno da nije postojala organski uvjetovana amnezija, "koja se sad pokušava pretvoriti u psihogenu amneziju", te da smatra kako su dokazi o nepostojanju amnezije potvrdili tezu optužnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.