CRNA GORA

Veselin Veljović priveden i saslušan u Specijalnom policijskom odjeljenju

Iz SDT-a saopćili su da tragaju za Aleksandrom i Nikolom Mrkićem

Privođenje Veljovića u SPO. Dušan Cicmil

Vijesti.me

24.7.2023

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović saslušan je u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO).

Veljović je uhapšen jutros u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja prema nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, saznaju "Vijesti".

Veljović je uhapšen u kući na Žabljaku, u saradnji s Agencijom Evropske unije za saradnju u provođenju zakona (EUROPOL-om).

Veljović je uhapšen zbog krivičnog djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, saznaju "Vijesti".

SPO od zore obavlja pretrese u Podgorici, Mojkovcu, Žabljaku i Nikšiću...

U akciji SPO ima još uhapšenih.

"Vijestima" je iz više izvora saopćeno da su pripadnica SPO lisice na ruke stavili i Podgoričaninu Muju Nikočeviću. Nikočević slovi za pripadnika organizovane kriminalne grupe "škaljarski klan".

Iz SDT-a saopćili su da tragaju za Aleksandrom i Nikolom Mrkićem.

Aleksandar Mrkić je trenutno van Crne Gore dok je njegov brat Nikola u komunikaciji sa službenicima UP.

Tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić saopćio je da Specijalno policijsko odjeljenje, prema naredbi suda, a po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva i u saradnji s EUROPOL-om, obavlja "pretresanje stanova i drugih prostorija više lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu, zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje".

Veselin Veljović od ljeta 2007. do 2011. godine bio je direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu ponovo bio prvi čovjek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbjednosnog sektora, Veselin Veljović, od opozicionih partija, dijela nevladinih organizacija i medija često je optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umiješanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Kada je u decembru 2020. poslije razgovora s tadašnjim potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP, ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića.

Funkciju savjetnika za bezbjednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.