GRANIČNA POLICIJA BIH

Uhapšeni Afganistanci: Krijumčarili migrante i vrbovali žrtvu radi seksualnog iskorištavanja

Akcija provedena po nalogu Tužilaštva BiH

Hapšenje migranata (Fotografija ne odražava stvarni događaj). GP BIH

B. C.

24.7.2023

Po nalogu Tužilaštva BiH, jutros su policijski službenici Granične policije BiH, djelujući po uputstvima tužioca, izvršili lišenje slobode dva lica državljana Afganistana, osumnjičena za krivično djelo krijumčarenje ljudi i međunarodna trgovina ljudima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

 U tovarene prostore kamiona krili migrante

Osumnjičeni se terete da su duži vremenski period, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, za ugovorene novčane naknade, vršili nelegalno prebacivanje više migranata sa teritorije BiH na područje R Hrvatske i EU. 

Oni su u blizini graničnog prelaza nalazili kamione na parkiralištu koji su čekali na prelazak državne granice i u tovarene prostore teretnih motornih vozila bez znanja vozača skrivali migrante, te na taj način nezakonito preko državne granice preveli veći broj migranata.

Osumnjičeni se terete i da su radi seksualnog iskorištavanja vršili eksploataciju maloljetne muške osobe stranog državljanina, na način da su navedenu žrtvu uz upotrebu sile i prijetnje i iskorištavajući njegovo stanje bespomoćnosti fizički, psihički i seksualno iskorištavali u više navrata.

Borba protiv svih oblika trgovine ljudima

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora i nastavku istražnih aktivnosti u predmetu.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, preduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima i iskorištavanja bespomoćnog i teškog položaja žrtava, u svrhu seksualne, radne ili druge eksploatacije, radi kažnjavanja počinilaca i pružanja pomoći i zaštite žrtvama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.