AKCIJA "HUM 2"

Oglasio se FUP o hapšenju saradnika Sade Đuguma: Podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba

Privedene dvije osobe iz Tuzle i Čapljine

Privođenje Sade Đuguma. Avaz

B. C.

5.9.2023

U nastavku operativne akcije „Hum 2“ pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a shodno naredbi Suda u Mostaru izvršeni su pretresi na području Tuzlanskog kantona kojom prilikom su slobode lišene dvije osobe inicijala S.S. (1981.) iz Tuzle i R.V. (2001.) iz Čapljine zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ iz člana 340. KZ FBiH u vezi sa krivičnim djelom „Davanje lažnog iskaza“ 348. stav 3., a u vezi sa krivičnim djelom „Podstrekavanje“ iz člana 32. KZ FBiH i krivičnog djela „Sprečavanje dokazivanja“ iz člana 349. stav 1. KZ FBiH.

Podijeljene uloge

Osumnjičene osobe su svjesno i sa htijenjem po uputama i planovima optuženog S.Đ. postali članovi grupe koju je isti osnovao, te s jasnom podijeljenim ulogama djelovali po njegovim uputrama s ciljem da činjenjem krivičnih djela utječu na postupak koji se vodi protiv optuženog S.Đ. pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

 Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ..

Predati Tužilaštvu

Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i lica koja se dovode u vezu sa istim.

Riječ je o saradnicima Sade Đuguma iz Mostara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.