IZLAZI IZ PRITVORA

Siniša Šakić oslobođen optužbi za ubistvo Slaviše Ćuluma

Presudu izrekao Okružni sud Banja Luka

Siniša Šakić. Avaz

B. C.

20.9.2023

Siniša Šakić (38) zvani Kinez iz Banje Luke oslobođen je u Okružnom sudu u ovom gradu optužbi za ubistvo sugrađanina Slaviše Ćuluma (36), koji je izrešetan u sačekuši u kojoj su učestvovala dvojica napadača, pišu "Nezavisne novine". 

Danas pušten iz pritvora

Sud je odlučio da Šakić odmah danas bude pušten iz pritvora.

Ovaj maratonski proces počeo je 24. maja 2021. godine i više puta je odgađan. Zbog nemogućnosti vještaka odbrane da uradi DNK vještačenje, pauza u suđenju je trajala osam mjeseci.

Podsjetimo, ubistvo datira od 15. maja 2020. godine, a dogodilo se u banjalučkom naselju Dragočaj. Slaviša Ćulum je iz zatvora u Foči izašao 16. aprila te godine. U zatvoru je bio zbog pokušaja ubistva sugrađanina Jovana Jošila (29) u vatrenom obračunu u aprilu 2010. godine, a u toj pucnjavi ubijen je Ćulumov mlađi brat Nedeljko Ćulum.

Kako se u optužnici navodi, po kojoj je danas izrečena presuda, Šakić i nepoznata osoba su Slaviši Ćulumu pripremili zasjedu u šumi nedaleko od Ćulumove kuće. Zatim su, kada je on naišao, na njega iz dvije puške ispalili 22 hica i ubili ga.

U optužnici se navodi da je Šakić prije ubistva zajedno sa saradnicima nabavio automatsko oružje i municiju, ali i motocikl kojim je izviđao mjesto na kojem su planirali ubistvo.

Napadači su pobjegli

Šakić i ta nepoznata osoba su, kako ih terete, prije zločina u Dragočaju u zaseoku Kočići pripremili dvije lokacije u šumi pored puta koje su koristili za skrivanje i osmatranje. Nakon zločina napadači su pobjegli.

Šakić je zbog ovog zločina hapšen dva puta i prvi put su mu lisice stavljene na ruke krajem maja 2020. godine na Graničnom prelazu Gradina kada je pokušao da pređe granicu. Nakon kriminalističke istrage on je dan kasnije pušten.

Ponovo je uhapšen 28. jula 2020. godine u kafiću "Getsbi" u sklopu hotela "Bosna" u centru Banje Luke.

Izvor "Nezavisnih novina", koji je svjedočio tom hapšenju, otkrio je da je odjednom vidio više policijskih džipova, iz kojih su izašli policajci naoružani dugim cijevima.

Iz MUP-a RS tada je saopćeno da su prikupili neoborive materijalne dokaze da je Šakić direktan izvršilac ubistva Ćuluma, kao i da je potpuno razbijen njegov lažni alibi da je u vrijeme zločina boravio u Hrvatskoj.

Ranijim DNK vještačenjem po naredbi Republičkog javnog tužilaštva, koje je uradio Biološki fakultet u Beogradu, utvrđeno je da je biološki trag optuženog nađen na grani s mjesta zločina među druga dva traga.

Sporno izuzimanje tragova

Odbrana, podsjetimo, tvrdi da je izuzimanje tragova s mjesta zločina urađeno nezakonito i suprotno pravilima struke.

Inače, Šakić i ubijeni Ćulum bili su u sukobu više godina, a prethodno su bili bliski.

Sukob između njih počeo je 2010. godine, a prvi veći vatreni obračun dvojice nekadašnjih prijatelja bio je 28. februara te godine. Tog dana se Ćulum audijem dovezao pred kuću Šakića da riješe razmirice, a on je s balkona ispucao rafal na vozilo. Tad niko nije ranjen, a obračun je nastavljen 1. marta 2010. godine, kada je u razmjeni vatre na Laušu između njih Ćulum ranjen u lijevo rame.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.