HAPŠENJE ŠIROM DRŽAVE

"Avaz" otkriva imena osumnjičenih u akciji SIPA-e "Plug": Na krijumčarenju duhana za nargile oštetili državu za 750.000 KM

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1000 kilograma duhana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti

Akcija SIPA-e. SIPA

Miralem  Aščić

3.10.2023

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije „Plug“, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“, „Nedozvoljeno skladištenje robe“, „Krijumčarenje“ i „Zloupotreba službenog položaja“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšeno 12 osoba

Do sada je slobode lišeno 12 lica koja se sumnjiče da su od marta 2023. godine sporazumno djelovala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duhana za nargile u Republici Srbiji, nakon čega su istu krijumčarili u Bosnu i Hercegovinu, te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po budžet Bosne i Hercegovine u iznosu od najmanje 750.000 KM.

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1000 kilograma duhana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi se vrši po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona kao i Upravom za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Promet akciznih proizvoda

"Avaz" otkriva da su u ovoj akciji osumnjičeni i terete se za nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, krijumčarenjem:

Ibrahimović Elvir sa Ilidže

Hukić Alen iz Sarajeva

Hukić Dženita iz Sarajeva,

Katanić Danka iz Srebrenice,

Begović Jasmin sa Ilidže,

Alilović Tarik sa Ilidže,

Kurtović Amer sa Ilidže,

Sadović Dženis sa Ilidže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.