ŽIVOT IZA REŠETAKA

Sunita Hindić poslala pismo iz KPZ-a Tuzla: Strahujem za život, plašim se hoću li se ujutro probuditi

Tvrdi da je psihički ugnjetavaju pojedini policijski službenici, ali i osuđenice

Hindić: Obraćala se institucijama. Facebook

Meliha Smajkic

22.10.2023

Sunita Hindić (25), koja je osuđena zbog ubistva mostarskog ugostitelja Nine Ivankovića (55), ustvrdila je da je u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) Tuzla, u kojem izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, izložena raznim vrstama psihičkog maltretiranja i zlostavljanja.

Stalni napadi

U opširnom pismu koje je uputila na adresu dopisništva „Dnevnog avaza“ u Mostaru Hindić je navela da je, bez ikakvog razloga, suspendirana s posla koji je obavljala u KPZ-u te da je „bukvalno zatvorena u četiri zida“.

Maltretiranju i zlostavljanju je, napisala je, izložena kako od pojedinih policijskih službenika, među kojima je bio i nedavno uhapšeni, a potom suspendirani A. M., tako i od osuđenica.

Faksimil pisma Sunite Hindić. Avaz

- Osuđenice imaju podršku tih policijskih službenika da me što više ugnjetavaju psihički, a za suspenziju mi niko nikada nije dao nikakvo obrazloženje - navela je ona.

Ustvrdila je i da tri mjeseca trpi mnogo toga, ali i da se obraćala različitim institucijama, međutim, umjesto podrške, izložena je još većem maltretiranju, posebno od jedne policijske službenice.

- Ona je lično učestvovala u namještanju disciplinske mjere prema meni i lično insistirala na tome da se pišu izjave protiv mene... Blago je reći da strahujem za svoj život, jer u takvoj sam poziciji da, kada navečer legnem, plašim se da li ću se ujutro probuditi - napisala nam je Hindić.

Posebno se, iznijela je, pribojava da će joj usljed raznih „namještaljki“ izreći „kaznu samice“, a „da bi je straža mogla u samici adekvatno kazniti, možda i ubiti“.

Svima pisala

Kako nam je potvrđeno, pisma sličnog sadržaja Hindić je, zaista, upućivala i pravosudnim instancama, a s tim su upoznate i pojedine međunarodne organizacije.

Podsjetimo, i njen otac se u februaru ove godine našoj redakciji požalio na tretman koji se nad njom provodi u KPZ-u Tuzla. Posebno je ukazao na ponašanje uposlenice, na koju se i Hindić požalila.

Sunita tokom suđenja u Mostaru. Avaz

Podsjetimo, Hindić je u januaru prošle godine pravomoćno osuđena zbog ubistva Ivankovića. Prethodno joj je u Kantonalnom sudu u Mostaru u dva navrata izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri i po godine za ubistvo iz nehata, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo te presude i osudio je na šest godina zatvora.

Bili u vezi

Hindić i Ivanković su bili kratko u ljubavnoj vezi, a ubistvo se dogodilo 4. oktobra 2019. godine u motelu „Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara. Ubistvu je prethodila svađa između njih dvoje, a Ivanković je usmrćen hicima iz pištolja CZ, 7,65 milimetara.

Sunita se u međuvremenu udala pa, uz svoje prezime, nosi i muževo - Vugdalić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.