OSUĐENICE

Emela Žuga poslala pismo iz KPZ-a Tuzla: Sunita nije žrtva, ona je mene fizički napala

Tvrdi da su ona i druge osuđenice žrtve manipulacija Sunite Hindić

Hindić: Žalila se na Žugu. Avaz

6.11.2023

Nakon što je nedavno Sunita Hindić u svom pismu iz KPZ-a Tuzla navela da strahuje od pojedinih policijskih službenika/službenica, ali i da već duži period trpi razna psihofizička maltretiranja od osuđenice Emele Žuge, na adresu "Dnevnog avaza“ stiglo je pismo od ove osuđenice.

Želi premještaj

Emela Žuga u svom pismu negira navode Sunite Hindić tvrdeći da su ona i još 30 drugih žena u KPZ-u Tuzla, kao i uprava zatvora “žrtve postupaka Sunite“.

- Izdržavam kaznu za nenasilna krivična djela, majka sam troje djece i ništa me ne povezuje s kriminalnim organizacijama, za razliku od Sunite Hindić. Meta njenih postupaka sam postala u trenutku kada je istražni postupak razotkrio sve njene mreže i postupke unutar KPZ-a, a kojima sam svjedočila, i nužno je bilo da me diskreditira i predstavi sebe kao žrtvu prije nego što se potvrde sve informacije - napisala je Žuga.

Ona tvrdi da je u disciplinskom postupku utvrđeno da je Sunita nju fizički napala, a ona joj je uzvratila psovkama.

- Svoju samicu sam od sedam dana prihvatila kao kaznu shvatajući da sam se spustila na njen nivo sa psovkama. To mi ne daje za pravo da psujem disciplinsku komisiju, optužujem da će me ubiti, ne okrivljujem druge osuđenice koje su dale izjavu, da su primorane od straže da lažu. Njen pokušaj da uništi trud kolektiva u stečenim vikendima i uslovima da bi inscenirala razlog za premještaj u KPZ Mostar teško da će je dovesti do uspjeha - kaže Žuga.

Ugrozila mir

Ona napominje da je Sunita Hindić osoba koja je dobila veliku podršku KPZ-a Tuzla, posebno odgojne službe koja ju je ponovo podržala da se vrati na radno mjesto u odjelu, a s kojeg je, kako navodi, “zloupotrebom navela stražara na krivično djelo”.

- To je osoba koja je ugrozila mir naših porodica pričom o teroru u KPZ-u - navodi Žuga, najavivši tužbu protiv Hindić zbog fizičkog napada i klevete.

Faksimil pisma. Avaz

Emela Žuga je bila vlasnica dva psa koji su nedavno uginuli u stanu u Sarajevu. Žuga navodi da joj, kada je krenula na izdržavanje kazne, Sud nije dao odgodu da bi se pobrinula za pse.

Život mi je vezan za pse

Žuga je navela da je ključeve stana u Sarajevu predala suvlasniku jednog od pasa “misleći da će se brinuti o psima”. To je radio šest mjeseci te je “usljed zakonskih okolnosti” bio spriječen 20 dana doći i pobrinuti se za dva psa koja su uginula. Mužjak je bio star 15 godina, a ženka 14 godina. Preživjela je ženka stara dvije godine.

- Nemojte misliti da sam neodgovorni vlasnik, ova situacija me zdravstveno uništila, te se sigurno ne bavim zastrašivanjem osuđenica, već očajnički pokušavam saznati gdje mi je odveden preživjeli pas. Psima se bavim 20 godina i sav moj život je vezan za njih - kaže Žuga.

Uprava KPZ-a je Sunitu vratila na radno mjesto misleći da će u njoj pobuditi savjest i želju za promjenom nabolje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.