UŽASNI DETALJI

Hronologija nasilja i zlostavljanja: Sistem nije zaštitio Almu Kadić od supruga

Eldin Hodžić ju je zlostavljao od 2017. godine

Ponovo osuđen na 35 godina zatvora za ubistvo supruge. Avaz

24.10.2023

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavala sutkinja Indira Jahić, jučer je nakon ponovljenog postupka izreklo presudu kojom je Eldin Hodžić ponovo osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 35 godina zbog počinjenog teškog slučaja nasilja u porodici kojom prilikom je ubio suprugu Almu Karić.

Udarci pesnicom

Osim za ovo krivično djelo Hodžić je osuđen i za ugrožavanje sigurnosti te krivično djelo kažnjivo po Zakonu o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS (neovlašteno posjedovanje oružja).

Prilikom izricanja presude koja je i dalje jedna od najvećih izrečenih za nasilje u porodici, sutkinja Indira Jahić je iznijela hronologiju nasilja i zlostavljanja koju je Eldin Hodžić provodio nad suprugom Almom Kadić.

Psihički i fizički ju je zlostavljao od 2017. godine. Tako je 18. maja 2017. došao pred kuću u Boljakovom Potoku u 14.30 sati da preuzme njihovu kćerkicu. Napao je Almu udarivši je dlanom po licu. Kada je krenuo da joj zada udarac pesnicom u tome ga je spriječila Almina majka Sevda Kadić.

Istog mjeseca Općinski sud mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane približavabnja žrtvi, uhođenja i uznemiravanja u trajanju od šest mjeseci.

To Hodžića , kako je rekla sutkinja Jahić, nije zaustavilo u zlostavljanju.

On je 1. avgusta 2020. godine slao poruku Almi: "Gdje si dromfuljo jedna, jesi li se dobro i…….a".

Sutradan 2. avgusta Općinski sud Sarajevo mu ponovo izriče mjeru zabrana približavanja, uhođenja i uznemiravanja žrtve u trajanju od šest mjeseci.

Ovu mjeru je prekršio 4. septembra, 2020. godine, zatim 13.14. i 16. septembra 2020. dolazeći pred kuću u Boljakov Potok, uznemiravajući porodicu, pozivajući Almu na mobitel brutalno je vrijeđajući : “D…o jedna, j…. ti mater, j…. se za pare”.

Općinski sud Sarajevo 15. decembra 2020. godine izrekao mu je novčanu kaznu, ali je i pored toga nastavio s fizičkim zlostavljanjem. Tako ju je 15. januara 2021. godine ponovo fiziči napao udarivši je pesnicom u glavu. Zbog svega Alma Kadić je 22. januara 2021. godine podnijela zahtjev za razvod braka.

Nastavio je sa uhođenjem, pratio ju je kad je išla i vraćala se s posla.

Hodžić je 21. aprila 2021. oko 20.30 sati ponovo došao pred kuću u Boljakovom Potoklu te ju ponovo gnusno vrijeđao i iznio prijetnju da će je ubiti.

"Šta je k…….., jesi li to došla iz j……..Neću se libiti što je dijete tu, ubit ću te" zaprijetio je Hodžić što je na kraju i uradio 4. jula 2021. ispalivši Almi hitac iz pištolja u potiljak.

Ostvarene prijetnje

Prema mišljenju vještaka kod Hodžića je uočen poremećaj strukture ličnosti. Utvrdili su da je sklon činjenju krivičnih djela  te impulsivnim i ishitrenim reakcijama.

I pored brojnih prijava policiji i Centrima za socijalni rad, sistem nije zaštitio Almu. Hodžić dok nije počinio zločin nijednog dana nije bio u pritvoru.

Majka Sevda Kadić ponovo je jučer prilikom izricanja presude morala slušati užasne detalje koji su doveli do ubistva.

Hodžić je 4. jula 2021. u 17.30 sati došao pred kuću u Boljakovom Potoku da preda dijete. Prvo je nasrnuo na Sevdu, koju je prskao vodom iz plastičnog pištolja, te zadigao majicu da bi pokazao pištolj koji je imao za pasom.

Potom je Sevdu izvukao ispred kuće i udarao je nogom u predjelu nogu i rebara. Uhvatio je i prislonio joj pištolj na sljepoočnicu, nakon čega mu je Sevda rekla: “Pucaj, hajde pucaj!“ Alma je bila na stepenicama s mobitelom u rukama i povikala: „Pusti mi majku!“ Hodžić je utrčao u kuću, uhvatio Almu za kosu govoreći: „Kur*o, je l' ti to zoveš policiju, majku ti je**m.“

Odvukao je potom Almu ispred kuće. Držao ju je za kosu i udario je pištoljem po glavi. Dok je bila u polupognutom položaju, zvala je: „Majko, majko!“ Hodžić je potom rekao: „Sad ću te ubiti, j**em ti familiju“ i ispalio Almi hitac u potiljak. Dok je umirala, Alma je izgovarala ime svoje kćerkice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.